Säkerhet för sociala medier

Säkerhet för sociala medier

Vad du väljer att dela på sociala medier är alltid ditt beslut, men vad andra väljer att göra med din information kanske inte alltid är under din kontroll. Överväg att vidta följande personliga säkerhetsåtgärder med dessa säkerhetstips för sociala medier.

Ta reda på hur du rapporterar, blockerar och filtrerar innehåll.Läs våra tips om hur du filtrerar vilka användare eller vilket innehåll du ser, rapporterar skadliga kommentarer eller innehåll och blockerar de som försöker använda teknik för att skada andra.

Anpassa dina sekretessinställningar

Justera dina sekretessinställningar på webbplatsen till din komfortnivå och välj alternativ som begränsar vem som kan se din information. Tänk också på icke-traditionella sociala medier, som dina offentliga spellistor på youtube eller din musikaktivitet på Spotify.

Dessa webbplatsers specifika säkerhetssidor kan hjälpa dig att komma igång:

  • Twitter
  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest
  • Snapchat
  • Tumblr
  • LinkedIn
  • Spotify
  • Youtube

Pausa innan du postar

Pausa alltid innan du postar något på sociala medier. Innan du gör ett inlägg, fråga dig själv om du är bekväm med att dela denna information med alla som kan se den. Innehåll som innehåller personlig information eller var du befinner dig kan utgöra en säkerhetsrisk. Även innehåll som raderas kan ibland nås från webbplatsen eller genom skärmdumpar av det ursprungliga inlägget och kan användas med ont uppsåt.

Stäng av geolokalisering

Många sociala medier eller appar kommer att begära åtkomst till din plats, men i de flesta fall är detta inte nödvändigt. Du kan fortfarande få ut det mesta av din sociala medieupplevelse utan att dela var du är medan du är där. Om det är viktigt för dig att dela var du är, överväg att vänta med att tagga platsen tills du åker därifrån.

Utöver detta kan vissa webbplatser automatiskt göra geotaggad information offentlig. När du tittar in på Facebook, uppdaterar din Instagram eller lägger till en geotagg till en Snapchat, kan dessa webbplatser dela din exakta plats med personer som du kanske eller kanske inte litar på.

Ta en titt på sekretessinställningarna på webbplatserna som listas ovan, eller andra du använder regelbundet, för att se vilka dina platsinställningarna är och överväg att uppdatera dem.

Använd en privat internetanslutning

Undvik offentliga Wi-Fi-anslutningar, – som de som erbjuds på kaféer eller flygplatser -, när du använder en webbplats som ber om ett lösenord. Begränsa din användning av sociala medier till personliga eller privata Wi-Fi-nätverk, använd mobildata på din telefon eller skydda dig med hjälp av ett virtuellt privat nätverk (VPN).

Prata med dina vänner om offentliga inlägg

Låt dina vänner veta var du står när det gäller att dela innehåll som kan innehålla personligt identifierande information, som din plats, skola, jobb eller ett foto på dig eller ditt hem. Respektera varandras önskemål om att ta bort inlägg som kan vara pinsamma eller obekväma.

Be alltid om lov innan du lägger upp något om en annan person, oavsett om det nämns indirekt, med namn eller på bild. För att hålla reda på din onlinenärvaro kan du ändra dina inställningar så att taggade foton på dig bara visas i din profil – men inte delas offentligt på din tidslinje – om du har godkänt inlägget på Facebook eller andra sociala media konton.

Rapportera trakasserier eller olämpligt innehåll

Om någon får dig att känna dig obekväm online kan du rapportera interaktionen till värdsidan, ofta anonymt. Du kan använda knappen ”rapportera” nära chattfönstret, flagga ett inlägg som olämpligt eller skicka en skärmdump av interaktionen direkt till värdsidan.

Om du upplever trakasserier eller övergrepp via sociala medier, överväg att ta skärmdumpar omedelbart och spara dem ifall innehållet raderas eller tas bort från din vy. För att samla bevis på trakasserier på Facebook kan du ladda ner hela din Facebook-historik via funktionen ”Ladda ner din information”.

Titta innan du klickar

Om du får ett misstänkt meddelande eller länk från en vän via sociala medier är det bäst att inte klicka på det automatiskt. Din väns konto kan ha blivit hackat, vilket kan göra att alla i deras kontaktlista får skräppost. Om du inte är säker på att det är skräppost kan du försöka kontakta den personen på ett annat sätt för att fråga om de menade att skicka en länk till dig nyligen.

Välj starka lösenord och uppdatera dem ofta

Detta kan hjälpa till att skydda dig mot någon som försöker logga in på ditt konto av negativa skäl som att skicka skräppost, utger sig för att vara dig, eller för ”stalking”. Förutom att välja starka lösenord och uppdatera dem, kom ihåg att förvara dina lösenord på en säker plats.

Din integritet

Gör integritet till en vana genom att göra en regelbunden integritetskontroll på sociala medier. När du har gått igenom sekretessinställningarna i dina sociala mediekonton, ställ in en påminnelse i din kalender om att du ska gå tillbaka till dem om tre eller sex månader. Företag kan ändra policyer eller uppdatera sina plattformar vilket kan påverka hur du vill dela din information online.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Relaterade artiklar

Skriv vad du vill söka efter i fältet ovan. Klicka sen på "Enter" för att söka.

Back To Top