Hur man stöttar en älskad

Hur man stöttar en älskad

”När nära och kära berättar att de har blivit utsatta för sexuella övergrepp så kan du känna att du saknar ord.”

För det mesta så vill nära och kära till de som utsatts för sexuella övergrepp göra allt de kan för att hjälpa – men är inte helt säkra på vad de ska göra. Oavsett om någon du älskar redan har avslöjat för dig, eller om du bara vill vara beredd på det ögonblick någon gör det, kan det göra stor skillnad att ta dig tid att proaktivt lära dig att stödja någon som utsatts för övergrepp. När det är dags att stödja någon i ditt liv, så kom ihåg denna viktiga information om hur man TALAR.

Det första svaret någon som utsatts för sexuella övergrepp får efter att ha berättat för någon, påverkar i hög grad deras läkningsprocess. Så var en anledning till att de känner sig stöttade.

Tacka dem för att de berättade

Det är viktigt att ta en stund för att inse hur otroligt svårt det kan vara att berätta för någon om den här typen av trauma. Att visa din uppskattning för deras förtroende i början av samtalet kan hjälpa din älskade att känna sig mer bekväm.

Du kan börja visa ditt stöd genom att säga något i stil med:

”Tack för att du berättade detta. Det betyder mycket för mig att du känner att du kan dela detta med mig.”

Fråga hur du kan hjälpa

Även om din första instinkt kan vara att försöka ge din älskade råd om vad den ska göra, är det viktigt att låta dem göra sina egna val om vad de ska göra härnäst. Du behöver inte ha alla svar – du måste bara lyssna och låta dem veta att du finns där för att du ska kunna hjälpa till på alla sätt de behöver.

Om det är första gången någon har avslöjat övergreppet, eller om det precis har hänt, kanske de inte är säkra på vilket stöd de behöver från dig, men det betyder inte att du inte ska fråga. Det är alltid bättre att fråga än att anta att du vet vad de vill ha eller behöver.

Att bara säga något i stil med

”Jag bryr mig mycket om dig och jag vill att du ska veta att jag är här för att hjälpa till på alla sätt jag kan,” kan betyda så mycket för någon som just har berättat om sin upplevelse.

Lyssna utan att döma

Även om det är normalt att få reaktioner som ilska eller chock när någon du bryr dig om delar en upplevelse av sexuellt våld, kan dessa reaktioner ibland få en som utsatts för det att känna att de är ansvarig för dina känslor och avskräcka dem från att känna att de kan öppna sig.

Att lyssna utan att döma kan vara något av det mest helande du kan göra för någon du älskar.

Hur ser det här ut?

Exempel på stödjande, icke-dömande reaktioner:

Ge din odelade uppmärksamhet. Om någon börjar berätta för dig vad som hände med dem, lägg ner vad du än gör och var uppmärksam på dem. Ingenting på din telefon eller på TV:n kommer att vara så viktigt som det de delar med dig.

Om du kör bil eller gör något annat som gör det svårt för dig att ge din fulla uppmärksamhet åt konversationen – vilket kan utsätta er för risker – så kan du säga något i stil med ”Tack så mycket för att du berättade detta för mig. Jag vill kunna ge dig min fulla uppmärksamhet och lyssna på dig på det sätt du förtjänar. Låt mig parkera vid vägkanten/etc. så vi kan fortsätta.”

Fokusera på deras känslor. Lyssna på vad den som berättar säger till dig på ett lugnt och empatiskt sätt. Även om du känner dig arg, upprörd eller chockad, så försök att behålla dessa känslor inom dig själv och fokusera din uppmärksamhet på att stödja personen framför dig.

Använd stödjande fraser, som:

  • ”Jag är ledsen att detta hände dig.”
  • ”Jag tror dig.”
  • ”Du är inte ensam.”
  • ”Det är inte ditt fel.”

Exempel på vad man INTE ska göra

  • Fråga inte om de är helt säkra på att det hände. Detta kommer sannolikt att få dem att känna att du inte tror på dem.
  • Säg inte att det de har beskrivit inte låter som sexuella övergrepp för dig, eller att det ”väl inte är så illa.”
  • Fråga inte om detaljer om vad som hände – som om de kände till gärningsmannen, vad de hade på sig, om de hade något att dricka, etc. Dessa detaljer spelar ingen roll just nu; Det viktiga är att se till att den som berättar om övergreppen känner sig stöttad. Frågor om detaljerna kan få någon att känna skulden för vad som hände dem.
  • Säg inte till dem att de borde ha kommit över det nu. Det finns ingen tidslinje för helande, och varje utsatts resa är annorlunda.
  • Insistera inte på att de måste göra vissa saker – som att anmäla till polisen, få en rättsmedicinsk undersökning för sexuella övergrepp eller avslöja för andra. Det är bra att låta någon veta att dessa alternativ finns och att fråga dem om de är intresserade av att följa något av dem, men du bör aldrig pressa någon som utsatts för sexuella övergrepp, eller försöka kontrollera deras läkningsprocess.
  • Att tvinga fram en situation kan få en överlevande att känna att kontrollen över deras val tas bort, vilket kan bli en retraumatisering efter att ha upplevt en bristande kontroll över sin kropp och fysiska säkerhet under det sexuella övergreppet.

Fortsätt att stödja

Helande tar tid, och det är avgörande att de som utsatts för sexuella övergrepp har det pågående stödet och den kärlek som de förtjänar under hela denna process. Varje helande resa är en unik och en pågående process, så fortsatt vård kommer att se olika ut för varje person.

För många som utsatts kan det vara särskilt svårt och kännas som att deras normala liv har tagits ifrån dem. Fortsätt att erbjuda dig att göra saker tillsammans som din älskade alltid har tyckt om. Om ni till exempel tycker om att laga mat tillsammans eller följa samma tv-program, se till att du tar kontakt för att initiera dessa aktiviteter. Även om din älskade inte vill prata om det som hände, kan det vara bra att spendera tid tillsammans och känna sig normal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Relaterade artiklar

Skriv vad du vill söka efter i fältet ovan. Klicka sen på "Enter" för att söka.

Back To Top