Hjälp för föräldrar till barn som har blivit sexuellt utnyttjade av familjemedlemmar

Hjälp för föräldrar till barn som har blivit sexuellt utnyttjade av familjemedlemmar

Om du får reda på eller misstänker att ditt barn har utsatts för sexuella övergrepp av en familjemedlem kan det ta hårt på dig som förälder. Det är viktigt att hitta ett sätt att hantera dina känslor, så att du kan fokusera på att skapa en säker miljö för ditt barn som är fritt från skada, dömande och skuld.

Det är absolut nödvändigt att när ditt barn avslöjar det för dig, så fortsätter du att upprepa följande meddelanden genom både dina ord och dina handlingar:

 • Jag älskar dig.
 • Det som hände är inte ditt fel.
 • Jag ska göra allt jag kan för att hålla dig säker.

Om ditt barn är i akut fara, så tveka inte att ringa 112. Du kan också ringa socialtjänsten för att prata med någon från din lokala kommun som är utbildad att hjälpa till vid sexuella övergrepp .

Hur ska jag reagera?

Det finns ingen ”rätt” reaktion när du får höra att ditt barn har blivit utsatt för sexuella  övergrepp. Du kan uppleva ett brett spektrum av reaktioner och känslor som kan påverka olika aspekter av ditt liv.

Några vanliga reaktioner från föräldrar inkluderar:

Ilska. Du kan känna dig arg på förövaren för att ha skadat ditt barn eller till och med frustrerad över att ditt barn inte berättat det för dig tidigare. Det är också möjligt att du kan bli arg på ditt barn för att det har avslöjat övergreppen. Det är inte lätta nyheter att höra, men det är viktigt att komma ihåg att det inte är ditt barns fel.

Ångest. Du kan vara orolig för att svara på ”rätt” sätt till ditt barn eller navigera i andra relationer i ditt liv, särskilt om du har en relation med förövaren.

Rädsla. Beroende på dina familjeförhållanden så kan du vara rädd att förövaren ska hitta ett sätt att skada ditt barn igen eller vara orolig för att du ska behöva ta hand om din familj helt på egen hand.

Sorg. Du kanske känner dig ledsen för ditt barn, för din familj eller för dig själv. När ett barn avslöjar sexuella övergrepp kommer det att orsaka stora förändringar i ditt liv. Det är OK att vara upprörd över förändringarna i ditt liv som kan bli resultatet av detta avslöjande.

Chock. Om du inte hade någon som helst aning om att övergreppen har inträffat så kan du bli mycket förvånad och chockad över att få höra vad som har hänt ditt barn.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns någon ”rätt” reaktion, och att alla reaktioner och svar är helt normala. Att låta både dig och ditt barn prata med en professionell terapeut om dessa tankar och känslor kan hjälpa till att reda ut dessa problem. Professionellt stöd kan också resultera i hälsosammare långsiktiga och kortsiktiga resultat för både dig och ditt barn.

Hur hanterar jag dessa känslor?

Ditt barn räknar med dig för stöd. För att sätta ditt barns säkerhet främst så är det viktigt att du tar hand om dig själv. Det innebär att hitta ett sätt att arbeta igenom dina känslor och reaktioner på övergreppen på ett sätt som inte stör ditt barns välbefinnande.

Det kanske inte är lätt, men med rätt stöd är det möjligt:

 • Överväg att prata med en kurator på egen hand. Individuell rådgivning ger dig chansen att fokusera helt på dig och dina egna bekymmer, utan att behöva oroa dig för hur ditt barn kommer att reagera på dessa tankar.
 • Utveckla ditt supportsystem. Det kan vara familj och vänner som du litar på, eller så kan det vara en stödgrupp som du inte haft någon kontakt med tidigare.
 • Sätt gränser. Att hantera dessa känslor kan vara tidskrävande och dränerande på kraft. Avsätt tid för aktiviteter som inte kretsar kring övergreppen.
 • Utöva egenvård för att hålla ditt sinne och kropp i fysiskt bra form.

Vad händer om förövaren är en del av min familj?

Att få reda på att ditt barn blivit utsatt för övergrepp av någon du känner och litar på kan innebära ytterligare utmaningar som förälder. Du kan ställas inför en rad olika känslor som är specifika för den här situationen som andra inte kan relatera till. Ingen har rätt att ogiltigförklara hur du känner dig, men det är viktigt att hitta ett sätt att hantera dessa känslor för att prioritera ditt barns säkerhet.

Några upplevelser av icke-kränkande föräldrar kan inkludera:

 • Ilska mot barnet för att det stört din familj, speciellt om förövaren är din partner.
 • Ilska mot förövaren för att han skadat ditt barn och svikit ditt förtroende.
 • Skuldkänslor för att du inte visste att övergreppen ägde rum eller för att du fortfarande hade känslor för personen som skadade ditt barn.
 • Om personen som skadade ditt barn var ett annat av dina barn, så kan du känna dig i konflikt med hur du ska ge stöd till barnet som skadades samtidigt som du försöker skydda ditt andra barn.
 • Att tappa tron på ditt omdöme eller din förmåga som förälder.
 • Praktiska farhågor om ekonomi och vardagsliv som kan förändras när familjemedlemmen som orsakat skadad tas bort från familjekretsen.
 • Känslan av saknad för familjemedlemmen som skadade ditt barn när du klipper banden.

Vad kan jag förvänta mig av mitt barn?

Effekterna av sexuella övergrepp varierar från person till person. Processen att läka från sexuella övergrepp kan ta lång tid, och det är förståeligt att känna sig frustrerad som förälder. De barn som utsatts för sexuella övergrepp kan reagera på en mängd olika sätt.

Vissa av dessa reaktioner kan orsaka obehag eller överraska dig:

 • Att vara arg på dig för att du inte skyddat dem
 • Att vara arg på dig för att du tagit bort gärningsmannen från hemmet.
 • Att barnet anförtror sig till någon som inte är du.
 • Barnet pratar inte alls om det.
 • Barnet  pratar om övergreppen hela tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Relaterade artiklar

Skriv vad du vill söka efter i fältet ovan. Klicka sen på "Enter" för att söka.

Back To Top