Säkerhetsplanering

Säkerhetsplanering

För många människor som har drabbats av sexuella övergrepp kan nuvarande och en långsiktig säkerhet vara ett ständigt bekymmer. Säkerhetsplanering handlar om att komma fram till sätt att känna sig säker som också kan bidra till att minska risken för framtida skador. Det kan inkludera att planera för en framtida kris, överväga sina alternativ och fatta beslut om sina nästa steg. Att hitta sätt att känna sig tryggare kan vara ett viktigt steg mot läkning, och dessa planer och åtgärder bör inte öka risken att bli skadad.

Säkerhetsplanering när någon skadar dig

 • Bli bekant med säkra platser. Lär dig mer om säkra platser nära dig, till exempel ett lokalt boende för våld i hemmet eller en familjemedlems hus. Lär dig rutterna och lägg dem på minnet.
 • Sök hjälp. Ta reda på om det finns organisationer – som erbjuder hjälp vid sexuella övergrepp i ditt område – som kan erbjuda dig stöd.
 • Skapa ett kodord. Det kan vara en kod mellan dig och dina barn som betyder ”gå ut” eller med ditt stödnätverk som betyder ”jag behöver hjälp.”
 • Tänk på datorsäkerheten. Om du tror att någon övervakar din datoranvändning, så överväg att regelbundet rensa din cache, historik och cookies. Du kan också använda en annan dator hemma hos en vän eller på ett offentligt bibliotek.
 • Luta dig mot ett stödnätverk. Att ha någon du kan nå ut till för att få stöd kan vara en viktig del av att känna sig säker och återhämta sig. Hitta någon som du litar på som kan svara vid en kris om du behöver deras hjälp.
 • Förbered en ursäkt. Skapa flera rimliga skäl för att lämna huset vid olika tidpunkter eller för existerande situationer som kan bli farliga. Ha dessa till hands om du behöver komma undan snabbt.
 • Håll dig säker hemma. Om personen som skadar dig är i ditt hem så kan du vidta åtgärder för att känna dig säkrare. Försök att hänga klockor på din sovrumsdörr för att skrämma bort den som skadar dig, eller sov i allmänna utrymmen som vardagsrummet. Om möjligt, håll dörrarna inne i ditt hus låsta eller lägg något tungt framför dem. Om du skyddar dig mot någon som inte bor hos dig, så håll alla dörrar låsta när du inte använder dem och installera ett externt belysningssystem med rörelsedetektorer. Byt låsen om möjligt.

Säkerhetsplanering när någon förföljer dig

 • Var beredd att nå ut. Om möjligt, håll alltid din mobiltelefon laddad och ha nödnummer programmerade i förväg. Du kanske vill spara dessa kontakter under ett annat namn. Memorera några nummer ifall du inte har tillgång till din mobiltelefon i framtiden.
 • Ändra dina rutiner. Var medveten om din dagliga rutin och börja ändra den över tiden. Byt ut ditt sätt att pendla ofta, ta olika rutter eller olika transportsätt.
 • Berätta för någon du litar på. Förföljelse ska inte hållas hemligt. Berätta för dina nära och kära, föräldrar eller andra betrodda vuxna, eller den lokala polisen för att avgöra om en anmälan kan göras.

Säkerhetsplanering när du lämnar en person som skadar dig

 • Packa en flyktväska. Packa en väska som innehåller alla viktiga papper och dokument, som ditt körkort, pass, räkningar, receptbelagda läkemedel och journaler. Inkludera kontanter, nycklar och kreditkort. Göm väskan väl. Om den upptäcks, kalla den en ”brandväska”. Om du flyr med barn, inkludera även deras identifieringsuppgifter.
 • Planera en destination. Om du inte ska bo hos någon du känner, leta reda på närmaste härbärge för kvinnor som utsatts för våld i hemmet.
 • Planera en rutt. Planera sedan en reservrutt. Om du kör bil, se till att ha bensintanken fylld hela tiden. Om du förlitar dig på kollektivtrafik, känn till de olika destinationernas avgångstider. Många kollektivtrafiksystem har mobilappar som uppdaterar sina avgångs- och ankomsttider.
 • Förbered ditt supportnätverk. Håll ditt supportnätverk uppdaterat. Låt dem veta hur de ska svara om förövaren kontaktar dem.
 • Viktig säkerhetsanmärkning: Om den farliga situationen involverar en partner, gå då först till polisen eller ett härbärge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Relaterade artiklar

Skriv vad du vill söka efter i fältet ovan. Klicka sen på "Enter" för att söka.

Back To Top