Leifs berättelse om upprepade våldtäkter

Leifs berättelse om upprepade våldtäkter

”Jag vill bara att folk ska veta att de inte behöver vara rädda för sin sanning. Din sanning är viktig, din sanning behövs.”

Möt Leif

5 ord som beskriver mig:

  1. Passionerad
  2. Fast besluten
  3. Kärleksfull
  4. Givare
  5. Stark

Leif utsattes för sexuella övergrepp och våldtogs upprepade gånger av sin äldre kusin när han var mellan 7 och 10 år. Kusinen medverkade också till att Leif utsattes för sexuella övergrepp från flera förövare när han låste in Leif i en mörk garderob och fick sina vänner att turas om att gå in i garderoben för att utföra sexuella övergrepp på honom.

Leif avslöjade övergreppen först vid 15 års ålder och då för en nära granne som var en vän till hans mamma. Inte redo att dela sin historia med sin familj så litade Leif på grannen att hon skulle hemlighålla informationen. Hon berättade dock omedelbart för hans mamma, som direkt konfronterade honom.

”Det kändes bara som ännu en kränkning. Jag kände i det ögonblicket att inte bara min kusin kränkte mig och tog något ifrån mig, utan nu kränktes jag av en vän som jag litade på när hon berättade för min mamma vad jag delat med mig av och stal på så sätt ett annat val från mig. Den känslan av kränkning var lika svår som det var att uthärda det faktiska traumat.”

Leif genomgick en retraumatisering på grund av kränkningen av att förlora kontrollen över sin historia och från sin familjs reaktion på den. Många av hans familjemedlemmar ifrågasatte varför han väntade med att tala om övergreppen och de uttryckte öppet sin misstro mot hans berättelse.

”Det var så mycket samtal om mig utan mig, men ingen hade någonsin ett samtal med mig.”

På grund av övergreppen så har Leif lidit av problem med kroppsuppfattning, depression och tillitsproblem. Vissa utlösare, relaterade till övergreppen – som mörka rum – orsakar honom också en oro.

Om att lyssna på dem som utsatt för sexuella övergrepp:

”Det var så mycket samtal om mig, utan mig, men ingen hade någonsin ett samtal med mig om hur jag mådde, om vad som hade hänt mig.”

Om att berätta sin historia:

”Jag kände i det ögonblicket att inte bara min kusin kränkte mig och tog något ifrån mig, utan nu kränkte en person som jag litade på mig när hon använde denna information mot mig och stal ett annat val från mig.”

Leifs läkningsprocess började när hans kurator på gymnasiet uppmuntrade honom att delta i gruppterapisessioner för skolelever, där han kunde öppna sig om sin historia och få stöd från sina kamrater.

Andra viktiga aspekter av Leifs läkningsprocess har varit stödet från hans bästa vän sedan 15 år, en anknytning till hans tro och konstnärliga uttryck. Leif skapade en dramatisk scenpjäs om övergrepp och självupptäckt. Han ville berätta sin historia på sitt eget sätt och återta kraften i att dela det som hände honom med sin familj och sina vänner.

”Det var väldigt terapeutiskt. Jag minns dagar när jag arbetade med manus och repeterade rader – jag bröt ut i tårar. Det var första gången jag verkligen tog itu med det. Det här hände mig. Det här är min sanning, jag är inte en lögnare, jag hittar inte på det.”

Leif förespråkar sätt på vilka familj och vänner kan vara mer stödjande när någon som utsatts avslöjar övergreppen. Han rekommenderar att man inte pressar de som utsatts för övergrepp att ge detaljerad information om vad de utsatts för. För det tvingar dem att återuppleva händelsen och det kan orsaka upprepade trauman. Detta tryck att få information gör att interaktionen fokuserar på individen som frågar, snarare än på den som utsatts.

Leif föreslår istället att du lyssnar på den som utsatts, låter dem dela olika aspekter av sin berättelse när de är redo och visa ditt stöd genom att tro på deras berättelse. Det finns vissa hinder som män och pojkar som utsatts för sexuella övergrepp möter; lär dig mer om dem och hitta information och resurser.

Leif gör just nu en karriär inom underhållningsbranschen och avslutar sin självbiografi, som han hoppas ska bli klar nästa år. Det har varit viktigt för Leif att använda sin röst för att ge andra som utsatts en  möjlighet att berätta sina historier när de är redo.

”Att prata om det gör verkligen att man får tillbaka kraften efter traumat.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Relaterade artiklar

Skriv vad du vill söka efter i fältet ovan. Klicka sen på "Enter" för att söka.

Back To Top