Lenas berättelse om våld och våldtäkt

Lenas berättelse om våld och våldtäkt

”Mina patienter är några av de starkaste människorna jag känner. De är definitivt inte ensamma.”

 

Lena upplevde våldtäkt och våld i nära relationer från sin gymnasiepojkvän. Efter att förhållandet tog slut berättade Lena för sin syster och kusin om vad som hade hänt.

 

”Jag trodde att det här var en normal sak som hände i relationer. Miljön jag växte upp i tillgodosåg vad pojkar och män ville ha. Jag var van vid att leva i ett kulturellt och socialt perspektiv av maskulin dominans med kvinnor som är tysta och lydiga.”

Även om hon är glad över att hon avslöjade övergreppen, säger Lena att det väckte många svåra känslor att tala om det.

”Det var många efterverkningar. Våldtäkterna fortsatte att komma in i mitt sinne som en trasig skiva. Jag kunde inte fungera. Det kändes som att PTSD, skakningar, ångest, paranoia, anorexi och självmordstankar helt hade tagit över mitt liv.”

Några av de personer som Lena litade mest på anklagade henne för vad som hänt, förolämpade henne och fick henne att skämmas för att hon berättade sanningen om vad som hänt henne. Många av dem kände till gärningsmannen och valde att tro på hans sida av historien.

”Ingen vill tro att en person de känner och tror är en ”bra kille” skulle göra något sånt här.”

Efter att ha tagit sig igenom den svåra perioden fann hon sig omgiven av de människor som hade stått vid hennes sida och stöttat henne.

”Efter år hittade jag så småningom människor som var hälsosamma och säkra. Jag fick reda på vilka mina riktiga vänner och familj var, och jag lät de andra gå.”

Flera månader efter att ha berättat för sin syster så berättade hon för en nära vän till henne som reagerade på ett stödjande sätt. Hennes vän sa till henne att det kan vara bra att dela hennes historia med andra.

”Jag är skyldig den vännen allt. Han ville höra min historia och berättade att andra också ville höra den.”

Möt Lena

3 ord som beskriver mig:

  1. Mor
  2. Helbrägdagörare
  3. Förkämpe

När du lyssnar:

”För att ett offer för sexuella övergrepp ska kunna berätta sin historia så måste de lita på dig. Vi vill att vi ska bli trodda och tagna på allvar.”

Om vad vi behöver göra:

”Vi måste lyssna. Det kräver tålamod och förståelse. Låt folk berätta sin sanning på sin egen tidslinje, hur de än vill. De kommer att växa från detta. Du kommer att växa från detta.”

Nästa dag befann hon sig i sin väns tidigare gymnasieskola, beredd att dela sin historia inför en grupp elever.

”Jag började berätta min historia och insåg snart att absolut ingen var uppmärksam. Ingen av dem tog mig på allvar. Jag blev argare och argare. Jag var så arg för att ingen lyssnade; Jag ville bara bli hörd. Efter femton minuter minns jag att jag slog min näve i skrivbordet och skrek åt dem. Det var då de började lyssna.”

Lena var orolig för att hon hade agerat olämpligt, så hon blev förvånad nästa dag när hon hittade meddelanden på sin telefon om kärlek, stöd och tacksamhet för att hon berättade sin historia. På grund av att ha hört Lenas berättelse hade flera av eleverna gått till skolkuratorn för att diskutera sina egna erfarenheter av sexuellt våld för första gången.

”Det var då jag hittade min röst – och jag har delat min historia sedan dess.”

Lena har blandat sin karriär som sjuksköterska med sitt uppdrag att dela sin berättelse och förespråkare för andra offer genom att bli en rättsmedicinsk undersköterska för sexuella övergrepp. Hon finner en enorm tillfredsställelse och ett syfte i att göra allt hon kan för att skapa en traumainformerad, patientfokuserad upplevelse för de som är under hennes vård.

”När jag kallas in i ett ärende så handlar det helt om patienten. Jag ser på dem genom en lins av förvåning över hur starka de är och hur mycket visdom de har”, säger Lena.

”I slutet av varje interaktion låter jag dem veta hur mycket jag beundrar dem för att sitta där med mig och gå igenom en hel föreläsning efter att ha varit med om en så traumatisk upplevelse. Mina patienter är några av de starkaste människorna jag känner. De är definitivt inte ensamma. Jag gör mitt bästa för att berätta detta för dem och hedra deras styrka.”

För att på bästa sätt stödja andra offer för sexuella övergrepp, säger Lena, så bör vi bara lyssna.

”Lyssna och låt offren tala sin sanning. Det verkar enkelt, men det kräver mycket tålamod, introspektion och osjälviskhet.”

Hon betonar att det är viktigt att inte fråga offer om detaljer av deras upplevelse, snarare att låta dem berätta sin historia på vilket sätt de än väljer och vid vilken tidpunkt de än väljer.

”Erbjud dig själv att vara en del av deras läkningsprocess men gör det på deras tidslinje.”

Lena vet av egen erfarenhet att tålmodigt och icke-dömande lyssnande verkligen kan vara helande. Hennes syster har varit hennes största förespråkare, lyssnare och supporter under hela hennes läkningsprocess. Efter att ha fått veta om det sexuella övergreppet pressade inte Lenas syster henne att gå till polisen, utan hon lyssnade istället och väntade på att Lena skulle känna sig redo att anmäla det.

”Hon fick mig inte att göra något jag inte ville göra. Hon väntade tills jag var redo. Hon gav mig möjligheten att välja. Alla försökte få mig att göra det de trodde skulle hjälpa mig. Folk försökte tvinga mig att agera på ett visst sätt, men min syster gjorde det inte. På grund av det så gav hon mig verkligen min röst tillbaka.”

Förutom att gå med henne till alla hennes medicinska möten och rådgivningssessioner, så hjälpte hennes syster också henne med att fortsätta äta även när Lena kände att hon inte kunde.

”Jag var för paranoid för att göra de enklaste sakerna som att gå till mataffären. Min syster kom ofta förbi och gav mig mat, i vetskapen om att jag absolut inte hade något i kylen.”

Lena minns särskilt en incident där hennes systers stöd räddade hennes liv när hon upplevde en period av depression och självmordstankar.

”Jag körde på en motorväg och siktade på en bropelare. Jag vred på ratten och skulle precis göra det. Men sedan tänkte jag på min syster och hur hon lyssnade på mig, och jag bestämde mig för att inte genomföra det, säger Lena. Hon kanske inte var där, men hon räddade mitt liv.”

En annan viktig aspekt av Lenas helande har varit att hitta styrkan att spendera tid utomhus igen.

”Jag hade varit inomhus så länge och inte ätit, så jag var riktigt blek och mina kinder var insjunkna. Jag skämdes så mycket och jag var paranoid över att folk såg mig.”

Hon började med att gå på promenader i parken, och när hon fick sin räddningshund, Bonkers, motiverade han henne att fortsätta vistas utomhus.

”Min hund var allt för mig. När jag var rädd för att gå ut så gick han med mig. När jag inte åt så åt han med mig. Allt som fick mig att känna mig orolig, så var han den som kunde hålla mig lugn. Bonkers följde med till alla mina talevenemang – alla kände honom. Det är lustigt hur en liten räddningshund kan rädda dig.”

Några år senare när Lenas vänner började skaffa barn och hon och hennes man fick sin son, insåg hon att det saknades engagerande och lämpliga barnböcker om hälsosam beröring och relationer. Hon fann också att de böcker som fanns inte innehöll några färgstarka karaktärer, något som hade varit viktigt för henne för hon såg sig själv i karaktärer i barnböcker när hon växte upp och inte ville att hennes son skulle sakna det.

Hon bestämde sig för att prata med föräldrar och lärare om vad eleverna lärde sig om en hälsosam beröring och relationer. Eleverna sa att de önskade att de skulle få lära sig mer om detta. Det fanns en klyfta mellan lärare som tyckte att föräldrar skulle prata om det med sina barn hemma och föräldrar som trodde att lärare utbildade eleverna om det i skolan. Lena bestämde sig för att göra något åt detta – hon forskade och skrev sin masteruppsats om ett sjuksköterskeprogram för grundskoleelever om friska och hälsosamma relationer. Hon skrev sedan en illustrerad barnbok i ämnet.

Hon rekommenderar föräldrar att omformulera samtycke på ett barnvänligt språk och börja prata om det tidigt.

”Samtycke behövs i alla sociala sammanhang. För barn kan samtycke handla om att dela kritor med en klasskamrat. Jag gillar också att använda begreppet ”rött ljus, grönt ljus” för att prata om samtycke.”

Hon säger att vissa människor motsätter sig att prata med barn om dessa ämnen eftersom de inte diskuterar sex ännu, men Lena säger att det handlar om att lära sig respekt, gränser och lämplig beröring – vilket kan diskuteras i alla åldrar och tillämpas på många ämnen.

”Det som motiverar mig just nu är att jag är mamma. Allt jag gör är inte bara för mig eller andra vuxna, det är för att jag vill att min son ska vara en bra människa. Det här är mitt sätt att föra vidare ledarskapet till nästa generation och ge dem de verktyg de behöver. Strålkastaren riktas nu mot dem, och jag är spänd på deras framtid.”

”Vad är min uppmaning till handling? Det är för individer och vårt samhälle som helhet att vara öppna och prata om detta. Att diskutera sexuella övergrepp brukade vara så tabu. Som samhälle läker vi tillsammans.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Relaterade artiklar

Skriv vad du vill söka efter i fältet ovan. Klicka sen på "Enter" för att söka.

Back To Top