Imans berättelse om sexuella övergrepp av hennes tränare

Imans berättelse om sexuella övergrepp av hennes tränare

Iman är en mamma, en gymnasietränare, en simmare och ett offer för sexuella övergrepp mot barn.

​Möt Iman

5 ord för att beskriva henne:

  1. Kämpe
  2. Mor
  3. Berättare
  4. Idrottare
  5. Godhjärtad

Iman var 14 år när hon utsattes för sexuella övergrepp av en anställd på hennes gymnasieskola som också råkade vara gymnastiktränare. Under tiden för övergreppen så blev Iman gravid med sin förövare. Hon avslöjade senare detta för ledningen på skolan, efter hennes examen, och han fick då direkt sparken. Gärningsmannen återanställdes dock senare på en annan skola trots att myndigheterna var medvetna om att han hade sexuellt utnyttjat henne.

Iman avslöjade först övergreppen för sin kurator.

”Jag kände mig väldigt bekväm med att prata med henne. Hon förberedde mig på hur jag skulle dela övergreppen med min mamma och förklarade vad grooming var och såg ut. Hon hjälpte mig att inse att jag var ett offer för grooming. Jag gick sedan hem och berättade för min mamma, och hon stöttade mig verkligen men hon var dessutom riktigt upprörd av det som hänt mig.”

Iman nämner att hennes mamma ”försökte bearbeta det själv” under tiden. Även om det var svårt, så var Iman och hennes familj tacksamma för att de hade Imans dotter i den här världen.

Nu är Iman själv ungdomstränare och är oroad över potentiella rovdjurs tillgång till unga människor. Hon noterar att hon ibland har sett det på nyheter under de senaste sex åren om en lärare eller en tränare som förgripit sig på en elev.

”Tränare är de främsta förövarna och det finns många anledningar till det. För det första så är de vanligtvis yngre. Du kommunicerar en hel del med dina tränare och spenderar en hel del tid med dem. Ni har fler saker gemensamt. Du spenderar ofta mer tid med dina tränare än med dina lärare.”

Hon är glad över att se att fler skolor och ungdomsorganisationer gör säkerhet till en högsta prioritet.

”Jag är simtränare på en privat gymnasieskola där de gör bakgrundskontroller av nyanställda lärare och tränare för att hålla barnen säkra. Dessutom finns det regler angående kommunikation med sina elever. Du får som tränare inte följa dina elever på sociala medier. Du får inte sms:a ett barn utan en förälders tillstånd. Du får aldrig ge ett barn skjuts hem. Det finns många regler, och de är på plats för att skydda dig själv som tränare och för att skydda barnen. Om det inte finns några regler så kommer saker och ting att hända.”

Iman anser också att det är viktigt att prata om sexualundervisning och sexuella övergrepp tidigt.

”Vi började hemma att prata om Jesus och Gud när jag var två. Jag visste vem Jesus var och det var ett komplext ämne att förstå. Jag förstod redan i ung ålder att han var någon vi bad till och någon som vakade över oss. Det här är en jämförelse som jag använder mycket för att försvara att jag pratar med min dotter om sex. Vad är skillnaden? Vi pratar om Jesus och det är också superkomplicerat.”

”Vi måste lära ut och prata om samtycke och grooming. Eftersom jag var så omedveten om vad det betydde tog det så lång tid att inse och bearbeta vad som faktiskt hände mig.”

Iman talar ut nu men var inte så bekväm med att komma ut till en början.

Till de som utsatts för sexuella övergrepp och överväger att avslöja det:

”Skammen är inte din att bära. Den är deras. Oavsett hur din berättelse kan se ut, om du kände personen, om du samtyckte till att gå över gränsen, om det var droger eller alkohol inblandat, om du hade gett ditt samförstånd tidigare, om det var din pojkvän eller flickvän, vad det nu än var,så  kan du stå framför någon helt naken och återkalla ditt samtycke. Och det är där det tar stopp.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Relaterade artiklar

Skriv vad du vill söka efter i fältet ovan. Klicka sen på "Enter" för att söka.

Back To Top