Prata med dina barn om sexuella övergrepp

Prata med dina barn om sexuella övergrepp

Det kan vara stressande att planera för ett stort säkerhetssamtal om sexuella övergrepp med ditt barn. Den goda nyheten är att du inte behöver. Konversationer om sexuella övergrepp kan vara en del av de samtal du redan har med dina barn, som att de ska veta när de ska tala, hur de ska ta hand om sina vänner och att lyssna på sin magkänsla. Nyckeln är att starta dessa samtal när dina barn är små, och sen ha dessa samtal ofta.

Börja samtal om säkerhet när dina barn är små

Lär små barn det språk de behöver för att prata om sin kropp och information om gränser för att hjälpa dem att förstå vad som är tillåtet och vad som är olämpligt. Dessa lektioner hjälper dem att veta när något inte står rätt till och ger dem kraften att säga ifrån.

  • Lär barnen namnen på deras kroppsdelar. När barn har orden för att beskriva sina kroppsdelar, kan de ha lättare att ställa frågor och uttrycka oro över dessa kroppsdelar.
  • Vissa delar av kroppen är privata. Låt barnen veta att andra människor inte ska röra eller titta på dem.
  • Om vårdpersonal måste undersöka dessa delar av kroppen, så var alltid närvarande.

Det är okej att säga ”nej”. Det är viktigt att låta barn veta att de får säga ”nej” till beröringar som gör dem obekväma. Detta budskap är inte alltid uppenbart för barn, som ofta lärs ut att vara lydiga och följa reglerna. Stöd ditt barn om det säger nej, även om det försätter dig i en obekväm ställning. Till exempel, om ditt barn inte vill krama någon på en familjesammankomst, så respektera deras beslut att säga ”nej” till denna kontakt.

Prata om hemligheter. Gärningsmän använder ofta hemlighetshållande för att manipulera barn. Låt barnen veta att de alltid kan prata med dig, särskilt om de har blivit tillsagda att hålla någonting hemligt. Om de ser någon röra vid ett annat barn så bör de inte heller hålla detta hemligt.

Läs mer om att skydda ett barn från sexuella övergrepp.

Försäkra dem att de inte kommer att få problem. Små barn är ofta rädda för att hamna i problem eller göra sina föräldrar upprörda genom att ställa frågor eller prata om sina upplevelser. Var en säker plats för ditt barn att dela information om saker som de har frågor om eller som gör dem obekväma. Påminn dem om att de inte kommer att straffas för att de delar denna information med dig.

Visa dem hur det ser ut att göra rätt. Det kan vara så enkelt som att hjälpa en äldre person att kliva av en buss eller plocka upp småpengar som någon har tappat på marken. När du modellerar hjälpbeteende signalerar det till ditt barn att detta är ett normalt, positivt sätt att bete sig.

När de kommer till dig, avsätt tid för dem. Om ditt barn kommer till dig med något de tycker är viktigt, ta dig tid att lyssna. Ge dem din odelade uppmärksamhet och låt dem veta att du tar deras bekymmer på allvar. De kan vara mer benägna att komma till dig i framtiden om de vet att deras röst kommer att höras.

Fortsätt att engagera tonåringar i säkerhetssamtal

Det är viktigt att skapa en dialog om ämnen som säkerhet och sexuella övergrepp med din tonåring.

Överväg dessa konversationsstartare för att engagera dem i konversationen:

  • Använd media för att göra det relevant. Fråga din tonåring om något som händer på sociala medier, i nyheterna, i en ny film eller i ett populärt tv-program. Du kan till och med se ett avsnitt med dem och ställa uppföljningsfrågor. Att fråga om deras åsikt visar dem att du värdesätter deras synpunkter och öppnar dörren för mer konversation.
  • Använd din egen erfarenhet för att berätta en säkerhetshistoria. Att dela med sig av dina egna erfarenheter kan göra dessa konversationer relevanta och kännas mer verkliga för tonåringar. Om du inte har en upplevelse som du känner dig bekväm med att dela med dig av så kan du berätta en historia om någon du känner.
  • Prata om att ta hand om sina vänner – inte bara om sitt eget beteende. Att prata om hur man är en bra vän kan vara ett kraftfullt sätt att uttrycka för din tonåring att du litar på att de gör det rätta utan att låta som att du riktar in dig på deras personliga beteende. Det ger dig också chansen att kommunicera säkerhetsrutiner som de annars kanske inte är mottagliga för.
  • Prata om sexuella övergrepp direkt. För vissa tonåringar är säkerhetsfrågor som sexuella övergrepp inte på radarn. Å andra sidan kan de ha missuppfattningar om sexuella övergrepp de har plockat upp från kamrater eller media. Ta fram statistik som relaterar till dem, som att 93 procent av offren som är minderåriga känner förövaren. Förklara att ”ingen ser ut som en våldtäktsman” och att i åtta av tio fall av sexuella övergrepp så begås det av någon som offret känner till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Relaterade artiklar

Skriv vad du vill söka efter i fältet ovan. Klicka sen på "Enter" för att söka.

Back To Top