Hur kan jag skydda mitt barn från sexuella övergrepp?

Hur kan jag skydda mitt barn från sexuella övergrepp?

Sexuella övergrepp kan hända barn oavsett ras, socioekonomisk grupp, religion eller kultur. Det finns inget idiotsäkert sätt att skydda barn från sexuella övergrepp, men det finns åtgärder du kan vidta för att minska denna risk. Om något händer ditt barn, kom ihåg att förövaren är skyldig – inte du och speciellt inte barnet.

Nedan hittar du några försiktighetsåtgärder du kan vidta för att skydda barnen i ditt liv:

Om ditt barn är i omedelbar fara, så tveka inte att ringa 112. Om du inte är säker på situationen men du misstänker att barnet skadas så kan du vidta åtgärder för att bedöma situationen och sätta stopp för övergreppen.

Var delaktig i barnets liv.

Att vara aktivt involverad i ett barns liv kan göra varningstecken på sexuella övergrepp mot barn mer uppenbara och hjälpa barnet att känna sig mer bekväm att komma till dig om något inte står rätt till. Om du ser eller hör något som orsakar oro kan du vidta åtgärder för att skydda ditt barn.

  • Visa intresse för deras vardag. Fråga dem vad de gjorde under dagen och vem de gjorde det med. Vem satt de med vid lunchtid? Vilka spel spelade de efter skolan? Trivdes de?
  • Lär känna människorna i ditt barns liv. Vet du vem ditt barn umgås med, inklusive andra barn och vuxna. Fråga ditt barn om barnen de går i skolan med, föräldrarna till sina vänner och andra människor de kan stöta på, till exempel lagkamrater eller tränare. Prata öppet om dessa människor och ställ frågor så att ditt barn kan känna sig bekväm med att göra detsamma.
  • Välj vårdgivare noggrant. Oavsett om det är en barnvakt, en ny skola eller en fritidsaktivitet, var noggrann med att kontrollera vårdgivarna för ditt barn.
  • Prata om media. Incidenter med sexuellt våld täcks ofta av nyheterna och porträtteras i tv-program. Ställ frågor till ditt barn om denna täckning för att starta en konversation. Frågor som ”Har du någonsin hört talas om att det här har hänt förut?” eller ”Vad skulle du göra om du var i den här situationen?” kan signalera till ditt barn att detta är viktiga frågor som de kan prata om med dig. Lär dig mer om att prata med dina barn om sexuella övergrepp.
  • Känn till varningstecknen. Bekanta dig med varningstecken på sexuella övergrepp mot barn och så du märker eventuella förändringar hos ditt barn, oavsett hur små de är. Oavsett om det händer ditt barn eller ett barn du känner, så har du potential att göra en stor skillnad i den personens liv genom att kliva in.

Uppmuntra barn att säga ifrån

När någon vet att deras röst kommer att höras och tas på allvar, ger det dem modet att säga ifrån när något inte står rätt till. Du kan börja föra dessa samtal med dina barn så snart de börjar använda ord för att prata om uppfattningar eller känslor. Oroa dig inte om du inte har startat konversationer kring dessa ämnen med ditt barn – det är aldrig för sent.

Lär ditt barn om gränser. Låt ditt barn veta att ingen har rätt att röra vid dem eller få dem att känna sig obekväma – detta inkluderar kramar från morföräldrar eller till och med kittlande från mamma eller pappa. Det är viktigt att låta ditt barn veta att deras kropp är deras egen. Lika viktigt, påminn ditt barn om att de inte har rätt att röra någon annan om den personen inte vill bli berörd.

Lär ditt barn hur man pratar om sin kropp. Från tidig ålder, lär ditt barn namnen på deras kroppsdelar. Att lära ett barn dessa ord ger dem möjligheten att komma till dig när något är fel. Läs mer om att prata med barn om sexuella övergrepp.

Var tillgänglig. Avsätt tid för att spendera med ditt barn där de har din odelade uppmärksamhet. Låt ditt barn veta att de kan komma till dig om de har frågor eller om någon pratar med dem på ett sätt som gör att de känner sig obekväma. Om de kommer till dig med frågor eller funderingar, håll ditt ord och ta dig tid att prata.

Låt dem veta att de inte kommer att hamna i problem. Många förövare använder hemlighetshållande eller hot som ett sätt att hålla barn tysta om övergrepp. Påminn ditt barn ofta om att de inte kommer att få problem för att prata med dig, oavsett vad de behöver säga. När de kommer till dig, följ detta löfte och undvik att straffa dem för att de säger det.

Ge dem chansen att ta upp nya ämnen. Att ställa direkta frågor som ”Hade du kul?” och ”Var det en bra tid?” kommer inte att ge dig de svar du behöver. Ge ditt barn en chans att ta upp sina egna bekymmer eller idéer genom att ställa öppna frågor som ”Finns det något annat du ville prata om?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Relaterade artiklar

Skriv vad du vill söka efter i fältet ovan. Klicka sen på "Enter" för att söka.

Back To Top