Drogrelaterade sexuella övergrepp

Drogrelaterade sexuella övergrepp

I fall av sexuella övergrepp på grund av droger, så skyller offren ofta på sig själva. Kom ihåg – du är inte skyldig. Du är den enda som får göra val för din kropp. Att använda droger eller alkohol är aldrig en ursäkt för sexuella övergrepp och misshandel och betyder inte att det var ditt fel.

Vad är drogrelaterade sexuella övergrepp?

Drogrelaterade sexuella övergrepp uppstår när alkohol eller droger används för att äventyra en individs förmåga att samtycka till en sexuell aktivitet. Dessa substanser gör det lättare för en förövare att begå sexuella övergrepp eftersom de sänker hämningar, minskar en persons förmåga att göra motstånd och kan hindra dem från att komma ihåg detaljer om övergreppet. Droger och alkohol kan orsaka en nedsatt kapacitet, en juridisk term som varierar i definition från land till land.

Du kanske har hört termen ”våldtäktsdroger” för att hänvisa till ämnen som förövare använder för att begå sexuella övergrepp, som till exempel Rohypnol, GHB, Bensodiazepiner och Ketamin. Alkohol är dock det vanligaste ämnet som används för att begå sexuella övergrepp på grund av droger. Drogrelaterade sexuella övergrepp kan hända vem som helst, och utföras av vem som helst, oavsett om förövaren är en intim partner, främling eller någon du har känt ett tag.

”Jag har hela mitt liv fått höra att det var omöjligt för den här typen av saker att hända mig”, säger Tommy, ett offer för ett drogrelaterat sexuellt övergrepp. ”När jag blev våldtagen var jag 192 cm lång och vägde 120 kg. Jag trodde verkligen att jag kunde gå vart jag ville och att ingen skulle kunna antasta mig.”

Hur går drogrelaterade sexuella övergrepp till

Det finns två huvudsakliga sätt för drogrelaterade sexuella övergrepp:

 1. När förövaren utnyttjar någons frivilliga användning av droger eller alkohol och,
 2. när förövaren avsiktligt tvingar ett offer att konsumera droger eller alkohol med eller utan deras vetskap.

Den typ av drogrelaterade sexuella övergrepp du kanske först tänker på är den typ där en förövare stoppar en drog i någons drink. Även om många offer har upplevt detta, så kan sexuella övergrepp som underlättas av droger – för många ungdomar, särskilt på universitetsområden – ta en mängd olika former.

Drogrelaterade sexuella övergrepp kan se ut så här:

 • Att tvinga eller pressa någon utanför sin komfortzon att inta mer droger eller alkohol eller andra substanser, än de är bekväma med.
 • Att ignorera eller vägra hjälpa någon som säger att de har druckit för mycket eller har en negativ drogupplevelse och behöver hjälp.
 • Att inleda en sexuell kontakt med någon för att de är berusade och mindre benägna att göra motstånd.
 • Att vägra berätta för någon vad som finns i deras dryck, vilken typ av drog eller vilken dos de får i sig.

En gärningsman kan avsiktligt droga någon, vilket resulterar i en situation där det är lättare att manipulera offret för att begå ett övergrepp. Förövarna använder en mängd olika ämnen för att sätta ett offer ur funktion.

Vanligt använda ämnen vid sexuella övergrepp:

 • Alkohol är den vanligaste substansen vid sexuella övergrepp på grund av droger.
 • Receptbelagda läkemedel som sömnmedel, ångestmedicin, muskelavslappnande medel och lugnande medel kan också användas av förövare.
 • Gatudroger, som GHB, Rohypnol (”roofies”), Ecstasy och Ketamin kan läggas i drycker utan att det ändrar färg, smak eller lukt på drycken.

Det är inte ditt fel

Många offer för sexuella övergrepp på grund av droger har starka känslor av det var deras eget fel att de utsattes för ett övergrepp. De kan känna att deras eget val att dricka alkohol eller att använda narkotika försatte dem i en farlig situation som ledde till ett övergrepp. Det är viktigt att komma ihåg att om ett sexuellt övergrepp inträffar under dessa omständigheter så är det fortfarande inte ditt fel. När du väljer att använda droger eller alkohol så väljer du inte att utsättas för sexuella övergrepp. Skulden för detta brott faller ENDAST på gärningsmannen.

Hur vet jag om jag har blivit drogad?

Beroende på ämnet så kan de initiala effekterna av en drog antingen förbli obemärkta en längre tid eller bli uppenbara mycket snabbt. Att vara bekant med varningstecknen kan hjälpa dig att uppmärksamma dig för möjligheten av att du fått droger i ditt system. Om du märker något av följande varningssignaler hos dig själv eller någon du känner, kontakta då någon du litar på omedelbart. Om du märker dessa symtom hos en annan person så kan du vidta åtgärder för att hålla den personen säker.

Symptom vid drogintag:

 • Svårt att andas.
 • Känner dig berusad när du har druckit lite eller ingen alkohol.
 • Förlust av kontroll över tarmen eller urinblåsan.
 • Illamående.
 • Plötslig kroppstemperaturförändring som kan signaleras av svettningar eller klapprande tänder.
 • Plötslig ökning av yrsel, desorientering eller dimsyn.
 • Vakna utan minnen, eller att du saknar stora delar av minnen.

Att bevara bevis

Om du misstänker att du blivit drogad så kan du vidta åtgärder för att bevara bevisen för en utredning. Många av dessa droger lämnar kroppen snabbt, inom 12 till 72 timmar. Om du inte kan ta dig till ett sjukhus omedelbart, så spara din urin i en ren, förslutningsbar behållare så snart som möjligt och placera den i kylen eller frysen. Ring Sjukvårdsupplysningen på 1177 för att hitta ett sjukhus eller vårdcentral som kan ge dig en rättsmedicinsk undersökning för sexuella övergrepp och testa ditt blod och urin för substanser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Skriv vad du vill söka efter i fältet ovan. Klicka sen på "Enter" för att söka.

Back To Top