Beslutet att anmäla sexuella övergrepp till polisen är helt och hållet ditt. Vissa som utsatts för övergrepp säger att rapportering och att söka rättvisa hjälpte dem att återhämta sig och återfå en känsla av kontroll över sina liv. Att förstå hur man rapporterar och lära sig mer om upplevelsen kan ta bort en del av det okända och hjälpa dig att känna dig mer förberedd.
Hur anmäler jag sexuella övergrepp?
Du har flera alternativ för att anmäla sexuella övergrepp:
Ring 114 14 eller besök en polisstation, polisen kan svara på många av dina frågor och hjälpa dig att få kontakt med en stödorganisation eller hjälp inom hälso- och sjukvården.
Om du är i omedelbar fara, ring 112. Hjälp kommer till dig, var du än är.
Kontakta den lokala polisen. Ring direktlinjen till din lokala polisstation eller besök stationen personligen. Om du befinner dig på ett universitet eller skola så kan du kanske också kontakta ledningen.
Besök en vårdcentral. Om du behandlas för skador till följd av sexuella övergrepp, berätta för en läkare att du vill anmäla brottet. Du kan också välja att göra en rättsmedicinsk undersökning för sexuella övergrepp. För att hitta en lämplig lokal vårdinrättning som är beredd att ta hand om dig så ring 1177 för sjukvårdsrådgivning dygnet runt .
För att lära dig mer om alternativen i ditt område, ring 1177, de kommer att hjälpa dig genom att hänvisa dig till någon som expert på sexuella övergrepp som kan leda dig genom processen att få hjälp och rapportera till polisen i din egen takt. I de flesta områden finns det särskilda brottsbekämpande tjänstemän som är utbildade för att interagera med de som utsatts för sexuella övergrepp. Polisen kan hänvisa dig till dessa tjänstemän och du kan också få en utbildad advokat som följer dig genom rapporteringsprocessen.
Vem ska jag prata med?
I de flesta områden finns det särskilda brottsbekämpande tjänstemän som är utbildade för att interagera med de som utsatts för sexuella övergrepp. Dessutom deltar många brottsbekämpande myndigheter i en samordnad insats när det gäller sexuella övergrepp. De arbetar tillsammans för att organisera utredningen, minska upprepningen av frågor och intervjuer och underlättar kommunikationen mellan alla inblandade myndigheter.
Finns det någon tidsgräns för polisanmälan?
Det finns ingen begränsning för när ett offer kan polisanmäla ett brott. Men det kan finnas en tidsbegränsning för hur lång tid efter ett övergrepp som åtal kan väckas och en förövare kan ställas till svars för brottet. Detta kallas preskription. Preskriptionsreglerna varierar beroende på typ av brott, offrets ålder och olika andra faktorer.
Vad är några vanliga frågor kring rapportering?
Om du har frågor eller funderingar kring rapportering så är du inte ensam. Listan nedan kan ha svar på några vanliga frågor som du funderar på.
Gärningsmannen skrämdes iväg eller slutade innan han avslutade övergreppet.
Försök till våldtäkt är ett allvarligt brott och kan anmälas. Anmälningar om försök till våldtäkt och annan misshandel tas på allvar.
Jag känner personen som förgrep sig på mig.
Cirka 2/3 av offren känner till gärningsmannen. Det kan vara irriterande att bli kränkt av någon man känner. Oavsett vem förövaren är så är sexuella övergrepp alltid ett brott mot lagen.
Jag har varit intim med förövaren tidigare, eller är för närvarande i en relation med förövaren.
Sexuella övergrepp kan även förekomma i ett förhållande. Att ha gett någon ett medgivande i det förflutna ger honom inte samtycke till någon handling i framtiden. Om du inte samtyckte, agerade de mot lagen – och du kan anmäla det.
Jag har inga fysiska skador och jag är orolig att det inte finns tillräckligt med bevis.
De flesta sexuella övergrepp leder inte till yttre fysiska skador. Det är viktigt att få läkarvård för att kontrollera om det finns inre skador. Du kan också välja att göra en rättsmedicinsk undersökning för sexuella övergrepp för att kontrollera DNA-bevis som kanske inte syns på ytan.
Jag är orolig att polisen inte kommer att tro mig.
Det har gjorts stora investeringar i polisutbildning i detta ämne. Även om det finns enstaka undantag, är de flesta brottsbekämpande tjänstemän förstående och på din sida. Om du stöter på någon som inte tar ditt fall på allvar, så fråga efter deras chef.
Jag vill inte hamna i trubbel
Ibland är minderåriga rädda för att bli disciplinerade, antingen av lagen eller av sina föräldrar, eftersom de gjorde något de inte borde ha gjort när övergreppen inträffade. Till exempel kan en tonåring ha konsumerat alkohol, eller ett barn kan ha brutit mot en husregel. Det är viktigt att komma ihåg att sexuella övergrepp är ett brott – oavsett omständigheterna. Inget du gjorde fick detta att hända.
Måste jag anmäla för att undersökas för våldtäkt?
Enligt lag är du inte skyldig att anmäla till brottsbekämpande myndigheter för att få en rättsmedicinsk undersökning för sexuella övergrepp – för att ha en möjlighet att anmäla det senare.
Spelar det någon roll om jag känner förövaren eller inte?
Det finns ett värde i att låta utföra en rättsmedicinsk undersökning av sexuella övergrepp, oavsett om du känner till förövarens eller förövarnas identitet eller inte. DNA-bevis som samlas in under undersökningen kan spela en viktig roll i målet mot gärningsmannen.
Kommer jag att behöva betala för undersökningen?
Enligt lag behöver du inte betala för de direkta kostnaderna för en rättsmedicinsk undersökning av sexuella övergrepp.