Annas berättelse om sin makes sexuella övergrepp

Annas berättelse om sin makes sexuella övergrepp

Anna är studerande, mamma och ett offer för våld i hemmet av en partner.

Efter att ha hållits fången av sin man i ett främmande land så låg Anna på sjukhuset med livshotande skador och var i ett svårt tillstånd. Hennes mamma som blev kontaktad av läkaren var helt livrädd och förkrossad över att höra om sin dotters tillstånd.

Omedelbart åkte hon från sitt hem i Sverige för att vara vid Annas sida. Hennes mamma var mycket stöttande och kände att Anna var trygg, skyddad och i goda händer när hon låg på sjukhuset.

”Det hela hände så snabbt. När jag vaknade på sjukhuset så kände jag mig överväldigad. Jag var i fullständig chock. Alla runt omkring mig hade redan fått reda på det och jag visste inte ens hur än. Det var den svåraste situation jag varit med om i hela mitt liv. Jag var bara så lättad över att ha min mammas stöd. Jag var så vilsen och hade ingen aning om hur jag skulle starta om mitt liv igen.”

Möt Anna

5 ord för att beskriva henne:

  1. Ambitiös
  2. Stark
  3. Fast besluten
  4. Modig
  5. Överlevare

Till de som utsatts som överväger att avslöja:

”Jag skulle säga till dem att de kan övervinna detta och läkningsprocessen är inte en lätt process, men det är definitivt värt det för att få tillbaka sitt liv efter övergrepp.”

Överläkaren på sjukhuset gav order om att endast släppa Anna till ett skyddat boende för kvinnor som utsatts för våld i hemmet. Socialsekreterarna omplacerade sedan Anna. Nu skulle hon vara säker och få tillgång till resurser för att hjälpa henne att gå vidare.

Anna visste att vägen framåt skulle ha sina utmaningar. Däremot visste hon inte att denna fruktansvärda händelse hamnade henne och hennes exman på förstasidan av tidningen och nationella nyhetskanaler.

”Det var väldigt chockerande i början. Jag trodde aldrig att det skulle hända mig. Hur svårt allt än var att acceptera, det slutade med att det hjälpte mig så mycket på hela resan. Jag behövde egentligen inte förklara min historia för någon. För mig själv påminde all den uppmärksamheten mig bara om vad jag precis överlevde och hur jag aldrig skulle se tillbaka igen.

Hela mitt liv förändrades. Jag tog av mig mina vigselringar och började läka. Jag är tacksam för att media inte skildrade min berättelse ur sitt sammanhang. Jag ber att det hjälper någon genom att det finns i media.”

När hon ser tillbaka på sitt äktenskap kan Anna nu berätta om de tidiga tecknen på hennes mans missbruk.

”Vi var gifta i sex år och hade en son innan händelsen inträffade. Inför händelsen missbrukade han droger och stora mängder alkohol. Han började lida av bipolära schizofreniepisoder där han vägrade all form av professionell hjälp. Hans alkoholism blev så allvarlig att han förstörde sin bukspottkörtel och blev typ 1-diabetiker.

Han hade fullständig kontroll över mitt liv. Jag hade ingen familj, inga vänner och all min tid ägnades åt hans sjukdomar. Det var så många röda flaggor. Det var olyckligt att många av dem hände så snabbt och ledde till en så fruktansvärd händelse.”

För de som upplever övergrepp och överväger beslutet om de ska träda fram eller inte delar Anna med sig av sina tankar:

”Jag skulle säga till dem att de kan övervinna detta och läkningsprocessen är inte en lätt process, men det är definitivt värt det att få tillbaka sitt liv efter övergrepp.”

Sexuellt våld utövas oftast av någon som den som drabbas av det känner, och detta inkluderar intima partners.

Anna delar med sig av vad hon önskar att någon skulle ha berättat för henne om äktenskapliga övergrepp:

”Jag önskar att någon hade sträckt ut handen när jag började ta avstånd från alla runt omkring mig. Jag önskar att jag hade bättre kunskap om så många resurser som kunde ha hjälpt mig.

Jag bodde i ett nytt land, helt beroende av min man och var en hemmamamma. Jag skulle ha åkt tidigare om jag hade haft förkunskaper så hade vi varit skyddade och trygga. Jag är nu skild och vet att misshandel i äktenskapet är ett problem. Det är väldigt läskigt och många fler människor går igenom det än vad folk vill tro.”

Anna delar med sig av vad som har varit mest hjälpsamt i hennes helande resa:

”Min beslutsamhet var till stor hjälp. Jag ville inte bara vara ännu en i statistiken. Jag ville läka och bli starkare. Det är precis vad jag gjorde i flera år efter övergreppen. Jag kände att jag blev den person jag var innan övergreppen. Jag saknade den personen. Det tog tid, men att hitta mig själv igen var en av de lyckligaste känslorna.”

En tanke om “Annas berättelse om sin makes sexuella övergrepp

  1. I mitt fall så har jag märkt att det bästa är att prata med dem som har liknande erfarenheter som en själv och som vet vad man menar och hur man känner det. Inte alltid som en terapeut är den bäst lösningen, även om jag vet att många skulle rekommendera detta för utsatta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Skriv vad du vill söka efter i fältet ovan. Klicka sen på "Enter" för att söka.

Back To Top