Saras berättelse om sin styvfars sexuella övergrepp

Saras berättelse om sin styvfars sexuella övergrepp

Sara är en mamma, en förespråkare, en offentlig talare och ett offer för sexuella övergrepp mot barn.

Möt Sara

5 ord för att beskriva henne:

  1. Medkännande
  2. Modig
  3. Intuitiv
  4. Pålitlig
  5. Snäll

Första gången Sara avslöjade sina övergrepp var för sin mamma när hon var i 20-årsåldern. I sitt hjärta var det allt Sara ville göra först, eftersom hon hade en nära relation med sin mamma och ansåg henne som sin bästa vän.

”Det var verkligen läskigt att berätta för henne vad som hänt mig eftersom jag hade blivit omhändertagen av min styvfar så länge att min mamma nog aldrig skulle tro mig, att hon skulle förneka det och ta hans parti. Det här var saker som han berättade för mig regelbundet som fick mig att tro att jag verkligen inte kunde berätta för henne, tills det bara blev för mycket.”

Saras mamma var dock väldigt stöttande när det avslöjades för henne. Sara avslöjade övergreppen i ett skrivet brev och tejpade fast det på ytterdörren och lämnade sedan huset.

När hennes mamma läste det och fick kontakt med Sara var det första hon sa:

”Kom hem. Han åker ut omedelbart; kom hem.”

Sara minns att när hennes mamma sa åt henne att komma hem,

”Då kändes det som att en tyngd lyftes från mig. Hon trodde mig.”

När Sara kom hem omfamnade hennes mamma henne. Hon smälte in i sin mammas armar och kände en lätthet när hon omfamnades, älskades, troddes och skyddades.

”Jag berättade för min mamma om första gången det hände, när det slutade och hur länge övergreppen hade pågått. Från den tidpunkten ville jag inte bo i huset längre. Jag ville flytta eftersom jag blev ofredad i varenda rum i mitt barndomshem. Varje rum var ett hemskt minne för mig och min mamma svarade med ”

”Okej, då flyttar vi.”

Sara och hennes mamma lämnade huset och hyrde ett vackert radhus tre veckor senare, vilket var som en fristad för dem. Efter flytten övervägde Saras mamma att anmäla de sexuella övergreppen och frågade Sara om hon ville gå igenom det, vilket hon ville, eftersom hon tyckte att hennes styvfar borde ställas inför rätta för de år av övergrepp Sara utsatts för i hans händer. Med hjälp av en stödjande utredare och en åklagare var Saras erfarenhet av systemet fantastisk och ledde till slut att hon fick rättvisa för sig själv.

Till de som utsatts för övergrepp och överväger att avslöja det:

”Det finns så mycket frihet i att avslöja. Det kanske inte ser ut så just nu och det kanske inte är ljus i slutet av tunneln, men när du väl avslöjar det, så är det lite tyngd som lyfts från din axel, eftersom du bär på så mycket skam och skuld och känslor om dig själv när du går igenom detta. Att låta någon bekräfta dina känslor är befriande och det kommer att hjälpa dig att gå framåt och starta din läkningsprocess som kommer att se olika ut för alla. Det är ett litet steg mot helande och förhoppningsvis rättvisa. Det är befriande.”

”Vid 12 och 13 års ålder när det hände mig minns jag tydligt att jag låg i min säng och grät, utan att veta vad som hände och tänkte då att jag skulle ta detta till min grav. Ingen kommer någonsin att få veta att detta hände mig för att: A) det får mig att känna mig äcklig, skadad och oälskvärd, och B) för att han sa till mig att ingen skulle tro mig ändå.”

Det fanns så många anledningar till att Sara kände att hon inte kunde prata om det.

”Jag hade så många människor som stöttade mig som kände mig på ett personligt plan, det var väldigt tröstande.”

”Som offer för sexuella övergrepp så lever vi med det här för evigt och det påverkar stora saker i våra liv, och jag tycker att preskriptionstiden för sexuella övergrepp inte borde existera i något land.”

Terapi och tal är bland de många saker som har varit till hjälp och välgörande för Sara på hennes resa till helande.

”Terapi har varit till hjälp. Min terapeut har känt mig sedan jag var 16, till och med innan jag avslöjade, och medan det hände mig så berättade jag inte ens för henne. Efter att jag avslöjade det för henne var det ytterligare ett lager av saker att prata om.

Terapi har varit så bra för mig. Förutom att prata om det i trygga utrymmen, så ju mer jag delar min historia, desto mer makt tar jag tillbaka från min förövare. Han tog så mycket av min barndom. Han tog min röst så länge. Anledningen till att jag pratar om det är för att hjälpa andra och för att hjälpa mig själv. Ju mer jag pratar, förespråkar och hjälper, desto mer makt har jag. Han har tagit tillräckligt ifrån mig och han kommer inte att ta något mer.”

Sara delar en sista tanke för de som utsatts och alla som de kan avslöja det för:

”Det finns så mycket kraft i tron. Bara den enkla meningen ”Jag tror dig” kan helt förändra banan för någons liv.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Relaterade artiklar

Skriv vad du vill söka efter i fältet ovan. Klicka sen på "Enter" för att söka.

Back To Top