Hur kan terapi hjälpa

Hur kan terapi hjälpa?

Om du bestämmer dig för att söka stöd från en terapeut efter sexuella trakasserier eller övergrepp så har du säkert några frågor. Det är helt normalt. Att arbeta med en terapeut kan hjälpa dig att hantera några av de utmaningar du kan ställas inför.

Vad är terapi?

Psykoterapi, mer allmänt kallad ”terapi”, är ett öppet, icke-dömande samtal för att arbeta sig igenom problem eller utmaningar. I terapi kan du lära dig nya sätt för att hantera dina känslor och strategier för att hantera stress. Du kan också utforska tankar som du kanske inte säger högt till en vän eller familjemedlem.

Vad ska jag tänka på om jag söker hjälp hos en terapeut?

  • Erfarenhet av ditt problem. Om du utsatts för ett trauma som sexuella trakasserier, övergrepp eller misshandel så kan det vara bra att veta att din terapeut har erfarenhet av att arbeta med dina specifika utmaningar. Fråga om deras erfarenhet av att arbeta med offer för sexuella övergrepp och hur det har hjälpt dem att övervinna problem som är specifika för denna typ av trauma.
  • Personlighet. Framgång i terapi är beroende av att du kan skapa en öppen, ärlig dialog med din terapeut. Det är ofta lättare att öppna sig när du ”klickar” med din terapeuts personlighet och stil. Det är okej att intervjua några blivande terapeuter över telefon eller ha ett par sessioner innan du hittar rätt terapeut.
  • Typ av terapi. Det finns olika tillvägagångssätt, eller teorier, av psykoterapi som kommer att påverka hur dina sessioner blir. Vissa former av terapi involverar mer prat, medan andra involverar mer ”läxor” eller övningar att träna på efter ditt pass. Vissa terapeuter ansluter sig till en viss teori, medan andra kan blanda element från flera olika tillvägagångssätt.

Vilka är terapeuterna?

Termen psykoterapeut, eller ”terapeut”, är en samlingsterm för en mentalvårdspersonal som är utbildad att hjälpa människor som hanterar utmaningar i sina liv, inklusive att återhämta sig från traumatiska upplevelser. Terapeuter kommer från olika utbildningsbakgrunder, inklusive psykologi, psykiatri, socialt arbete eller rådgivning, och har en licens att tillhandahålla terapitjänster. Den största skillnaden mellan dessa proffs är typen och mängden utbildning de har fått.

Hur hittar jag en terapeut?

Ring Sjukvårdsupplysningen på 1177 och be om hjälp med att hitta en terapeut i ditt närområde .

En säker, konfidentiell plats

I allmänhet kommer det du säger till din terapeut att förbli helt privat. Terapeuter vet att för att vara bekväm med att dela mycket personlig information så måste du kunna lita på att allt du delar med dig av kommer att stanna mellan er två. Det finns några undantag från denna regel för att skydda dig och andra. Till exempel, om en terapeut anser att en patient har gjort ett trovärdigt hot om att skada sig själv eller andra, så kan terapeuten meddela en familjemedlem eller polisen för att hålla alla säkra.

På tal om tidslinjer

En del människor är oroliga för att om man påbörjar en terapi så innebär det att ingå ett livslångt kontrakt. Det brukar dock inte vara fallet. Även om det inte finns någon tidslinje för att återhämta sig från sexuella trakasserier, övergrepp eller misshandel, så kanske du kan arbeta med en terapeut under en bestämd tid för att hjälpa dig hitta sätt att läka från upplevelsen.

Terapeutiska behandlingar är utformade för att ge dig verktyg för att strukturera ditt liv och interagera med din omgivning på ett hälsosamt sätt som fungerar för dig. Vissa patienter är redo att lämna behandlingen efter några månader. Andra patienter tycker att en terapeutisk relation är fördelaktig och vill fortsätta med rådgivningen under en längre tid. Du kan, och bör, prata om tidslinjer med din terapeut. En flexibel tidslinje kan hjälpa dig att sätta upp mål för återhämtning och göra det lättare att spåra dina framsteg.

När du är redo att lämna terapin, kom ihåg att dörren inte behöver vara stängd. Du kan alltid boka tid för ett samtal vid ett senare tillfälle eller återuppta terapin om du känner att du behöver det.

Byte av terapeut

Du kan vid en viss tidpunkt bestämma dig för att din relation med din terapeut inte fungerar något vidare. Kanske ser du inte de framsteg du hade hoppats på, eller så kanske du känner att ni bara inte ”klickar”. För din egen hälsas och framstegs skull, sluta inte plötsligt att gå på dina sessioner.

Tänk på följande tips för att hjälpa dig genom processen med övergången till en ny terapeut:

  • Skriv först ner dina bekymmer. Lägg dem sedan åt sidan en liten stund. Gå igenom den listan senare när du har haft lite tid att tänka på det. Det kan vara bra att ta med den här listan till en session med din nuvarande terapeut för att vägleda en konversation om dina problem.
  • Kommunicera med din terapeut. Be att få boka tid i slutet av mötet för att diskutera dina problem. Det kan verka skrämmande att berätta för en terapeut att du vill lämna den. Men kom ihåg att de är proffs. De flesta terapeuter kommer att kunna ge dig en remiss till en annan professionell terapeut som kanske är bättre lämpad för just din situation.
  • Få en andra åsikt. Om du inte är säker på att din nuvarande behandling fungerar för dig så kan du be om en åsikt från en annan professionell terapeut. De kan bekräfta din oro eller så kan de bekräfta att du är på rätt väg.
  • Var beredd att återberätta din historia. En ny terapeut känner inte till din personliga historia. Du kanske måste återberätta delar av ditt liv som du inte har tagit upp uttryckligen på ett tag. Du har rätt att be om en kopia av dina journaler för att dela med din nya terapeut, men det är troligt att de kommer att vilja göra sin egen bedömning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Skriv vad du vill söka efter i fältet ovan. Klicka sen på "Enter" för att söka.

Back To Top