Egenvård för vänner och familj

Egenvård för vänner och familj

Det är viktigt att veta att det inte finns något normalt, eller ett enda naturligt sätt att reagera på när du får reda på att någon du bryr dig om har utsatts för ett sexuellt våld. Oavsett vad du känner så kan dessa känslor vara intensiva och svåra att hantera. Att lära sig att hantera dessa känslor kan hjälpa dig att stödja den i ditt liv som utsatts och kan hjälpa dig att känna dig mindre överväldigad.

Hur ska jag reagera?

Det finns ingen ”rätt” reaktion på att få höra att någon du bryr dig om har utsatts för ett sexuellt våld.

Du kan uppleva några av följande känslor:

Ilska. Du kan känna ilska av ett antal anledningar: mot dig själv för att du inte kunde skydda den som utsatts; mot den som utsatts för att han/hon berättade om något som är svårt att höra, eller för att de väntade en tid innan de berättade för dig; eller mot gärningsmannen för att ha utfört övergreppet och skadat den som utsattes för det. Det kan vara svårt att inte låta ilskan påverka ditt sätt att kommunicera. Låt dig själv erkänna denna känsla och hitta ett annat utlopp för att uttrycka det.

Ångest. Du kanske känner dig orolig över att svara på ”rätt” sätt eller orolig för hur denna händelse kommer att påverka din relation med den som utsatts för övergreppet. Försäkra den den som utsatts att övergreppet inte var deras fel och att du tror på dem. Dessa kan vara de mest kraftfulla och hjälpsamma orden att få höra för den som utsatts för sexuella övergrepp.

Förvirring. Du kanske känner dig förvirrad av det du hör. Du kanske inte förstår hur det kunde hända eller varför det har hänt. Tyvärr är sexuella övergrepp vanligare än vi skulle vilja tro. Även om du kanske kämpar med känslor av förvirring, särskilt om du känner förövaren, bör du alltid försöka tro på den den som utsatts. De är aldrig skyldiga till övergreppen.

Misstro. När du först hör om övergreppet så kan du bli förvånad eller chockad, och du kan ha svårt att tro att överfallet verkligen ägde rum. Efter en traumatisk upplevelse är det vanligt att de som utsatts och de runt omkring dem upplever förnekelse. Det är viktigt att fokusera på att tro på den som utsatts för övergrepp och erkänna deras berättelse.

Skuld. Du kan känna dig skyldig för att du inte kunde förhindra övergreppet från att ske eller att den som utsatts inte kände sig bekväm med att berätta om övergreppet på rätt sätt. Du kan känna skuld för att något så hemskt hände någon annan och inte dig. Det kan vara bra att fokusera sin energi på att få den som utsatts att känna sig stöttad när de går vidare.

Ledsamhet. När du får veta att ett trauma som sexuella övergrepp hänt någon du bryr dig om, är det normalt att känna sig ledsen, hopplös, orolig eller maktlös. Du kanske känner dig ledsen för den som utsatts eller sörjer över hur detta har förändrat deras liv. Om du känner förövaren kan du även känna dig ledsen för hur detta också har förändrat ditt liv. Egenvårdsstrategier och hanteringsförmåga kan hjälpa dig att ta dig igenom dessa känslor.

Hur utövar jag självvård?

God egenvård gör att du bättre kan ta hand om andra, särskilt om det finns någon i ditt liv som har utsatts för sexuellt våld. Principerna för egenvård för vänner och familj liknar egenvårdskoncepten för de som utsatts för övergrepp, men det finns några ytterligare aspekter att ta hänsyn till.

Behåll din livsstil. Det kan vara svårt att hålla sig känslomässigt stark om man mest fokuserar på det sexuella övergreppet. Att behålla din livsstil och fortsätta göra det du tycker om är viktigt för ditt känslomässiga välbefinnande. Om du tycker om att måla, laga mat, träna, umgås med vänner eller andra aktiviteter, så håll igång med dem. Det kan tyckas utmanande att få tid till att göra dessa aktiviteter, men de kan vara användbara strategier för egenvård i det långa loppet.

Planera. Ibland kan det hjälpa dig att hantera dina känslor genom att prata om det som hände, och andra gånger kan det få dig att känna dig mer illa till mods. Gör planer som ger dig en paus från att prata om eller tänka på överfallet. Det kan innebära att börja med en ny hobby eller återvända till en du redan tycker om. Du kan gå ut på middag med en grupp vänner som förstår att det inte är lämpligt att diskutera vad som hände. Kanske föredrar du en soloaktivitet, som att gå på långa promenader. Låt detta vara en tid då du kan ta tankarna bort från överfallet.

Nå ut och prata om det. Det är normalt att ha svårt att bearbeta sexuella övergrepp mot någon man bryr sig om. Det kan fortsätta att vara svårt allt eftersom tiden går och den som utsatts påbörjar läkningsprocessen. Du kan prata med en stödlinje eller med någon annan som förstår vad du går igenom. Du kan också överväga att prata med någon som är professionellt utbildad för att hjälpa dig att hantera dessa tankar och känslor, till exempel en terapeut.

Ta dig tid att koppla av. Avkoppling ser olika ut för alla. Du kan överväga meditation eller djupandningsövningar. Kanske kan journalföring hjälpa dig att sortera upp dina tankar och hitta frid. Planera in tid i din dag för dessa stunder av avkoppling så att du inte försummar dig själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Skriv vad du vill söka efter i fältet ovan. Klicka sen på "Enter" för att söka.

Back To Top