Om du misstänker att ett barn skadas

Om du misstänker att ett barn skadas

Om du är orolig för att ett barn är utsatt för övergrepp, kanske du inte är säker på vad du ska göra eller hur du ska svara. Sexuella övergrepp mot barn är ett brott som ofta inte upptäcks. Oavsett vilken roll du har – förälder eller annan familjemedlem, tränare, lärare, religiös ledare, barnvakt – så har du kraften att göra en positiv skillnad i detta barns liv.

1. Känn igen varningstecknen

Tecknen på övergrepp är inte alltid uppenbara, och att lära sig varningstecken på sexuella övergrepp mot barn kan vara livräddande. Du kanske märker beteendemässiga eller fysiska förändringar som kan signalera att ett barn utsätts för övergrepp.

Några av dessa varningstecken inkluderar:

  • Beteendetecken: Att undvika eller verka hotad av en fysisk kontakt, regressiva beteenden som att suga på tummen, ändra hygienrutiner som att vägra bada eller vill bada överdrivet mycket, olämpliga sexuella beteenden, sömnstörningar eller mardrömmar.
  • Fysiska tecken: Blåmärken eller svullnad nära underlivet, blod på lakan eller underkläder eller brutna ben.
  • Verbala ledtrådar: Använder ord eller fraser som är ”för vuxna” för sin ålder, en oförklarlig tystnad eller plötsligt vara mindre pratsam

2. Prata med barnet

Om du är orolig för övergrepp, så prata med barnet. Tänk på några riktlinjer för att skapa en icke-hotande miljö där barnet kan vara mer benäget att öppna sig för dig.

  • Välj tid och plats noggrant. Välj ett utrymme där barnet trivs eller fråga dem var de vill prata. Undvik att prata inför någon som kan orsaka skada.
  • Var medveten om din ton. Om du börjar samtalet med en allvarlig ton kan du skrämma barnet, och det kan vara mer benäget att ge dig de svar de tror att du vill höra – snarare än sanningen. Försök att göra konversationen mer avslappnad. En icke-hotande ton hjälper till att göra barnet tillfreds och i slutändan ge dig mer exakt information.
  • Prata med barnet direkt. Ställ frågor som använder barnets eget ordförråd, men som är lite vaga. Till exempel, ”Har någon rört dig?” I det här sammanhanget kan ”rört” betyda olika saker, men det är troligen ett ord barnet känner till. Barnet kan svara med frågor eller kommentarer för att hjälpa dig att bättre bedöma situationen som, ”Ingen rör mig förutom min mamma vid badtid” eller ”Du menar som min kusin rör mig ibland?” Förstå att sexuella övergrepp kan kännas bra för barnet, så att fråga om någon ”gör dem illa” kanske inte får fram den information du letar efter.
  • Lyssna och följ upp. Låt barnet prata fritt. Vänta tills barnet pausar och följ sedan upp de punkter som fick dig att känna dig orolig.
  • Undvik dömande och skuld. Undvik att skylla på någon genom att använda ”jag”-frågor och påståenden. Istället för att börja din konversation med att säga ”Du sa något som fick mig att oroa mig…” överväg att börja din konversation med ordet ”jag”. Till exempel: ”Jag är orolig eftersom jag hörde dig säga att du inte får sova i din säng själv.”
  • Försäkra barnet. Se till att barnet vet att de inte har några som helst problem. Låt dem veta att du helt enkelt ställer frågor eftersom du är orolig för dem.
  • Ha tålamod. Kom ihåg att det här samtalet kan vara väldigt skrämmande för barnet. Många gärningsmän hotar om vad som kommer att hända om någon får reda på övergreppen. De kan berätta för ett barn att de kommer att placeras i fosterhem eller hota dem eller deras nära och kära med fysiskt våld.

3. Anmäl det

Att anmäla ett brott som sexuella övergrepp kanske inte är lätt, och det kan vara känslomässigt utmattande. Tänk på att anmälan av övergrepp ger dig chansen att skydda någon som inte kan skydda sig själv. Beroende på var du bor och din roll i barnets liv så kan du vara juridiskt skyldig att anmäla misstankar om övergrepp. Du kan lära dig mer om lagarna online.

Innan du anmäler

Berätta för barnet att du ska prata med någon som kan hjälpa till. Var tydlig med att du inte frågar om deras tillåtelse. Barnet kanske inte vill att du ska anmäla det och kan bli rädd, särskilt om förövaren har hotat dem eller deras nära och kära. Kom ihåg att du genom att anmäla involverar myndigheter som kommer att kunna hålla barnet säkert.

  • Se till att barnet är på en säker plats. Om du har en oro över barnets säkerhet, se till att diskutera det uttryckligen med myndigheterna när du gör anmälan. Om du befarar att förövaren kommer att skada barnet ytterligare när utredningen påbörjats, så meddela detta tydligt till myndigheterna.
  • Om du inte är orolig för att föräldrarna orsakar skada så kan du rådgöra med dem innan du gör en anmälan till myndigheterna.
  • Om du är förälder och är orolig för att din partner eller någon i din familj skadar ditt barn, kan det här vara en mycket svår tid. Det är viktigt att finnas där för sitt barn, och det är också viktigt att ta hand om sig själv. Lär dig mer om att vara förälder till ett barn som har upplevt sexuella övergrepp och hur du utövar egenvård.
  • Förbered dina tankar. Du kommer sannolikt att bli ombedd att ge en hel del information om barnet, karaktären av övergreppen och din relation till barnet. Medan anonyma tips alltid är ett alternativ, så ökar en identifierad anmälan sannolikheten för att förövaren lagförs.

Var ska man anmäla sexuella övergrepp mot barn

Om du vet eller misstänker att ett barn har utsatts för sexuella övergrepp eller misshandel så kan du anmäla dessa brott till behöriga myndigheter, till exempel Socialtjänsten eller Polisen. Du kan även kontakta en professionell terapeut för att reda ut dina egna tankar och känslor, men en rådgivare kan inte göra en anmälan åt dig, men de kan leda dig genom processen och berätta vad du kan förvänta dig.

Efter att du anmält

  • Du kanske inte hör eller ser några tecken på en utredning direkt. Beroende på din relation till barnet så kan du kanske ringa tillbaka för att följa upp efter några dagar.
  • Om du inte kan det, så fortsätt att ha den stödjande roll du alltid haft i det barnets liv. Om en anmälan innebär att du inte kan ha den här relationen längre, så vet att du genom att med din anmälan hjälper du barnet att hålla sig säkert.
  • Ta hand om dig själv. Att anmäla sexuella övergrepp är inte lätt. Det är viktigt att utöva egenvård under denna tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Skriv vad du vill söka efter i fältet ovan. Klicka sen på "Enter" för att söka.

Back To Top