Sexuellt våld av intim partner

Sexuellt våld av intim partner

Sexuellt våld utövas oftast av någon som ett offer känner, och detta inkluderar intima partnerrelationer. Det finns många olika termer som hänvisar till sexuellt våld som förekommer inom intima partnerskap, inklusive: sexuellt våld i nära relation, våld i hemmet, våldtäkt av intim partner, våldtäkt i äktenskap och våldtäkt från maka. Oavsett vilken term som används eller hur relationen än definieras, så är det aldrig okej att utöva en sexuell aktivitet utan någons samtycke.

Vem drabbas av sexuellt våld i nära relationer?

Sexuellt våld av intim partner kan förekomma i alla typer av intima relationer oavsett könsidentitet eller sexuell läggning. Sexuellt våld av intim partner definieras inte av kön eller sexualitet, utan av ett kränkande beteende.

Hur är sexuellt våld i en nära relation relaterat till andra typer av övergrepp?

Sexuellt våld i ett förhållande är sällan en isolerad händelse. Det förekommer ofta tillsammans med andra former av kränkande beteende, inklusive en fysisk och känslomässig misshandel. Till exempel så har majoriteten av kvinnor som utsätts för fysiska övergrepp av en intim partner utsatts för sexuella övergrepp av samma partner.

Sexuellt våld från en intim partner börjar ofta med ett kontrollerande beteende som kan eskalera till ytterligare känslomässiga, fysiska och sexuella övergrepp.

Varningstecken på övergrepp inkluderar en partner som:

  • Försöker att skilja dig från vänner och familj.
  • Är extremt svartsjuk eller upprörd om du spenderar tid borta från dem.
  • Förolämpar dig, slår ner dig, säger att du aldrig kan göra något rätt.
  • Försöker hindra dig från att gå till jobbet eller skolan.
  • Försöker hindra dig från att fatta beslut själv.
  • Förstör din egendom, eller försöker skada dina husdjur.
  • Hotar att skada dina barn eller ta dem ifrån dig.
  • Berättar för dig att du är värdelös och att ingen annan någonsin skulle kunna älska dig.
  • Styr din ekonomi.

Varför ska jag berätta?

Om du har upplevt sexuella övergrepp av en intim partner kan det vara utmanande att träda fram av många anledningar. Du kanske är orolig för din säkerhet eller dina barns säkerhet, orolig över din ekonomiska situation eller för vad din familj kommer att tänka, du kanske fortfarande har starka känslor för din partner, eller inte känner att du kan kalla det som hände dig för sexuella övergrepp. Det är förståeligt att känna så här.

Kom ihåg att att avsluta ett våldsamt förhållande inte är något du måste göra ensam. Att söka hjälp från vänner, nära och kära, lokala organisationer eller brottsbekämpande myndigheter kan vara ett bra första steg i den här processen – när du är redo att ta det steget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Skriv vad du vill söka efter i fältet ovan. Klicka sen på "Enter" för att söka.

Back To Top