Mediatips för de som utsatts för övergrepp

Mediatips för de som utsatts för övergrepp

Media kan vara ett bra verktyg för att öka allmänhetens medvetenhet om sexuellt våld, men det kan också innebära utmaningar för vissa som själv drabbats. Porträtteringar av sexuellt våld i filmer, tv-program, nyheter och sociala medier kan framkalla negativa reaktioner, allt från tillbakablickar och ångest till känslor av sorg eller irritabilitet. Nedan finns några sätt att begränsa din exponering för media som kan orsaka dessa obekväma upplevelser.

Filmer och TV-program

Filmer och tv-program som skildrar sexuellt våld kan vara en del av dramatiska handlingar, innehålla grafiska scener eller betona trauma framför helande. Ha följande tips i åtanke för att hjälpa dig att navigera i din tittarupplevelse på ett säkert sätt.

Du har kontroll. Du behöver aldrig titta på något bara för att bevisa att du kan hantera det. Om du går på bio och tittar på en film och du tycker att det är upprörande, så lämna biografen. Om ditt favoritprogram som du tittar på varje vecka innehåller en scen som du tycker är upprörande, då är det ok att stänga av det i fem minuter. Du behöver inte titta på något du inte vill.

Var uppmärksam på varningarna. Om du är orolig för att en film eller ett tv-program kan få dig att känna dig obekväm, läs vidare. TV-guider, filmrecensioner och förklaringar av betyg kan ge dig en känsla för innehållet. Om du vill titta men fortfarande är lite nervös, planera då att titta på det där det känns tryggt för dig, till exempel ditt hem, snarare än en på fullsatt biograf.

Kom ihåg att det du ser inte är hela historien. Ofta utelämnar filmer och tv-program den mest kritiska delen: läkningsprocessen. Det kan ta lång tid för den som utsatts för sexuella övergrepp att ta sig framåt – men det är inte nödvändigtvis underhållande innehåll för en film eller ett program. Filmer och tv-program kan betona dramatiken i upplevelsen framför de positiva små stegen framåt.

Nyhetsmedia

Tidningar, tidskrifter och deras webbkomponenter kan alla rapportera om fall av sexuellt våld. Vanligtvis har dessa fall en högprofilerad person eller avslöjar ett större problem inom en institution. Tänk på dessa tips när du väljer vilka berättelser du ska läsa och titta på.

Du har kontroll över vad du ser. Du är inte skyldig någon att vara bekant med dessa nyheter. Om en viss del är upprörande, ångestfull eller på annat sätt gör dig obekväm, så behöver du inte läsa den.
Det är inte bara nyheter. Även nyhetsförmedlare måste arbeta hårt för att locka läsare. De kan vara grafiska, sensationalisera brottet eller till och med försvara förövaren.

Folk kommer att reagera. Berättelser om sexuellt våld tenderar att framkalla reaktioner från allmänheten, som antingen håller med eller inte håller med om anklagelserna. Det kan vara smärtsamt att läsa om människor som inte tror på ett offers berättelse eller svårigheterna med en viss utredning. Påminn dig själv om att dessa berättelser inte händer dig i detta ögonblick, och finn tröst genom att prata med någon du litar på. Försök att undvika att läsa kommentarer på nyhetsartiklar på nätet relaterade till sexuellt våld och övergrepp.

Sociala media

Sociala medier tillåter människor att publicera sina åsikter offentligt om aktuella händelser, sina personliga tankar eller till och med om andra människor. Om de används på rätt sätt kan sociala medier vara en del av en helande upplevelse för de som utsatts för övergrepp, men de har också potential att orsaka negativa reaktioner.

Du har kontroll över din upplevelse av sociala medier. Om du ser något som gör dig obekväm kan du lämna det när som helst. När du gör inlägg på sociala medier, utforska integritets- och visningsinställningarna för att kontrollera vilken information du delar med andra och vilken information som är synlig för dig. Om du är orolig för att ta emot eller se meddelanden som kan påverka dig negativt, följ då bara personer eller grupper som du vet inte skulle lägga upp negativt eller grafiskt innehåll.

Att dela är ett tveeggat svärd. Många som utsatts för sexuella övergrepp delar sina berättelser online, antingen på personliga bloggar eller genom att bidra till konversationer genom hashtags. Dessa uttalanden kan ge dem som själva drabbats en röst och hjälpa dem att gå vidare. Att läsa dessa berättelser kan vara inspirerande, men de riskerar också att orsaka ångest eller andra oväntade känslor. Tänk på att du inte är skyldig att dela din berättelse offentligt – det är ett personligt val.

Minderåriga bör vara försiktiga. I vissa fall om en minderåriga postar personligt identifierande information relaterad till sexuella övergrepp så kan läsaren ha en skyldighet att rapportera det.

Alla använder inte sociala medier för bra syften

Ibland använder människor teknik för att skada en annan person. De kan till exempel engagera sig med de som utsatts för övergrepp på ett mobbande, oönskat sätt eller utan samtycke. De kan också förringa någons upplevelse eller avslöja detaljer om någons liv som inte är avsedda att delas. Denna användning av sociala medier kan göra att personen i andra änden känner sig obekväm eller rädd.

Läs våra tips om hur du filtrerar, rapporterar och blockerar skadliga användare och innehåll på sociala medier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Relaterade artiklar

Skriv vad du vill söka efter i fältet ovan. Klicka sen på "Enter" för att söka.

Back To Top