Josefs berättelse om upprepade sexuella övergrepp

Josefs berättelse om upprepade sexuella övergrepp

”Jag är på den rätta vägen till ett välbefinnande. Det faktum att jag fortsätter att ta varje steg gör mig starkare.”

Möt Josef

5 ord som beskriver mig:

  1. Dumbom
  2. Kärleksfull
  3. Passionerad
  4. Konstnärlig
  5. Uppvaknade

Joseph utsattes upprepade gånger för sexuella övergrepp av en pålitlig äldre familjemedlem, med början vid fem års ålder. Gärningsmannen använde tvång, en känslomässig misshandel och grooming för att underlätta övergreppen.

Som ofta händer i fall av sexuella övergrepp mot barn, så kände Joseph sig rädd för att berätta för familj och vänner om övergreppen eftersom han var orolig för att han själv skulle få problem eller att de han berättade för skulle bli arga.

”När jag var yngre ville jag inte att någon skulle vara arg på mig. Jag ville inte att min förövare skulle vara arg på mig.”

Josephs föräldrar fick snart veta om övergreppen när hans kusin, som också utsattes för sexuella övergrepp av samma familjemedlem, avslöjade det för familjen. Josephs föräldrar anmälde sin son till rådgivning men de valde att inte rapportera övergreppen till polisen. Vid den tidpunkten var han inte redo att avslöja övergreppen men som vuxen är han tacksam att avslöjandet skedde tidigt.

”Jag behövde det för att gå framåt och påbörja min läkningsprocess.”

Efter att hans familj fick veta om övergreppen så minns Joseph att han skämdes och kände sig ansvarig för känslorna hos omgivningen. Han föreslår att nära och kära kommer ihåg att det är OK att vara arg när man får veta att någon man bryr sig om har blivit sexuellt utnyttjad, men det är viktigt att komma ihåg att sätta den utsattes känslor och behov först.

Om att stödja de som utsatts för övergrepp:

”Bli inte så fast i dina egna känslor att du glömmer bort personen det hände.”

Om att vara en som utsatts för övergrepp:

”Visa dina känslor över att ha blivit utsatt för sexuella övergrepp? Det är inte så väl accepterat. Som en man har du blivit nedbruten så mycket att du måste sätta på dig en mask av att vara stark. Vi har mycket smärta som är undanskuffad.”

För närstående:

”Bli inte så fast i dina egna känslor att du glömmer bort personen som utsattes för övergreppen. När du sätter din egen ilska före deras helande, kan den som utsatts för övergrepp försöka hantera ditt känslomässiga välbefinnande istället för att fokusera på sitt eget.”

Precis som många män och pojkar som utsatts för sexuella övergrepp, så ställdes Joseph inför en specifik uppsättning utmaningar, inklusive skuldkänslor, svårigheter i relationer och en oro för sin sexuella läggning.

”Jag skämdes i flera år eftersom allt jag upplevde inte var smärtsamt. När du utsätts för en sådan sexuell aktivitet under dina uppväxtår komplicerar det så många saker.”

Joseph har funnit att skrivandet om sin upplevelse är till hjälp i hans läkningsprocess och har funderat på att skriva en bok, där han berör teman som sexuella övergrepp, självkänsla och relationer.

”Män har stigmat att vara starka, och inte visa känslor.”

När Joseph inte skriver så jobbar han som lärarvikarie och finner glädje i att fördjupa sig i konst. Han är sångare och fokuserar på soulmusik såväl som andra genrer.

”Att uttrycka mig konstnärligt är det jag älskar att göra. Jag sjunger, jag skriver, jag spelar. Det är väldigt välgörande för mig.”

”Om något gott kommer från det här, så vill jag att unga män – som inte uppmärksammas – eller någon som utsatts för sexuella övergrepp, ska veta att de inte är ensamma.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Relaterade artiklar

Skriv vad du vill söka efter i fältet ovan. Klicka sen på "Enter" för att söka.

Back To Top