Sexuella övergrepp

Sexuella övergrepp

Sexuella övergrepp kan ta sig många olika former, men en sak förblir densamma: det är aldrig offrets fel.

Vad är sexuella övergrepp?

Termen sexuella övergrepp avser en sexuell kontakt eller ett beteende som sker utan uttryckligt medgivande från offret.

Några former av sexuella övergrepp inkluderar:

  • Försök till våldtäkt.
  • Smekande eller oönskad sexuell beröring.
  • Att tvinga ett offer att utföra sexuella handlingar, såsom oralsex eller att penetrera förövarens kropp.
  • Penetration av offrets kropp, även känt som våldtäkt.

Vad är våldtäkt?

Våldtäkt är en form av sexuella övergrepp, men alla sexuella övergrepp är inte våldtäkt. Termen våldtäkt används ofta som en juridisk definition för att specifikt inkludera en sexuell penetration utan samtycke. Den svenska lagen definierar våldtäkt som en ”penetration, – oavsett hur liten del -, av slidan eller anus som penetreras med någon kroppsdel eller ett föremål, eller en oral penetrering med ett könsorgan från en annan person, utan offrets samtycke.”

Vad är Tvång?

Tvång hänvisar inte alltid till fysiskt tvång. Förövare kan använda ett känslomässigt tvång, psykologiskt våld eller manipulation för att tvinga ett offer till sex utan samtycke. Vissa förövare kan använda hot för att tvinga ett offer till sexuella handlingar, som att hota att skada offret eller deras familj eller med någon annan skrämseltaktik.

Vilka är förövarna?

Majoriteten av förövarna är någon som offret känner. Ungefär åtta av 10 sexuella övergrepp begås av någon som offret känner, som till exempel vid sexuellt våld i nära relationer eller vid våldtäkt av bekanta.

Termen ”dejtvåldtäkt” används ibland för att hänvisa till våldtäkt av en bekant. En våldtäkt av en bekant förövare  kan vara till exempel vid en dejt, men det kan också vara en klasskamrat, en granne, en väns partner eller något liknande. Det är viktigt att komma ihåg att dejting, fall av tidigare intimitet eller andra handlingar som kyssar inte ger någon ett samtycke till en ökad eller fortsatt sexuell kontakt.

I andra fall så känner offret kanske inte gärningsmannen alls. Denna typ av sexuellt våld kallas ibland för våldtäkt av främlingar.

Främlingsvåldtäkt kan ske på flera olika sätt:

  • Överraskande sexuella övergrepp: när en förövare snabbt och brutalt överfaller offret utan någon föregående kontakt, vanligtvis på natten på en offentlig plats.
  • Kontakt med sexuella övergrepp: när en förövare kontaktar offret och försöker vinna deras förtroende genom att flirta, locka offret till sin bil eller på annat sätt försöka tvinga offret till en situation där det sexuella övergreppet kommer att inträffa.
  • Inbrott med sexuella övergrepp: när en främling bryter sig in i offrets hem för att begå övergreppet.

Offer för både främlingsvåldtäkt och våldtäkt av bekanta skyller ofta på sig själva för att de uppträdde på ett sätt som uppmuntrade förövaren. Det är dock viktigt att komma ihåg att offret aldrig bär skulden för en förövares handlingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Relaterade artiklar

Skriv vad du vill söka efter i fältet ovan. Klicka sen på "Enter" för att söka.

Back To Top